Retro gaming od kertridža do cd-a

Ponovno interesovanje za stare japanske igre sve više privlači kupce na online pijacama i retro gaming prodavnicama. Dok su entuzijasti sakupljali igre godinama, čak i obični gejmeri grabe se za kertridže i CD-ove, kao i gaming mašine koje nisu igrali kao deca.

PCPress.rs Image

Prošle godine je  ponovno lansirana  Nintendo Co. konzola a uz nju i prva NES/Famicom konzola koja se prodala jako brzo. Ista stvar se desila ove godine kada je izašla klasična verzija Super Nintendo Entertainment System. Pošto je Nintendo dominirao industrijom video igara 80-ih, nije iznenađenje što je kupovina i prodaja tih igara porasla.

Akihabara, poznati distrikt u Japanu, gde možete kupiti najrazličtije stvari, uvek je bila mesto za gaijin-e (gaijin se smatra pogrdnim imenom za strance). Broj turista raste iz dana u dan i jako je visok a to malim preduzimačima omogućava da zarade. Online prodaja takođe raste, zato što nemaju svi tu mogućnost da odu do Akihabare. Drew Steimel, koji vodi DKOLdies, trgovac starim igrama iz Pennsylvanie, kaže da je skoro prodao online stare igre u vrednosti od  tri miliona dolara u poređenju sa nekoliko stotina dolara koje je imao kada je tek počinjao. „Prodajemo retro igre već 13 godina i videli smo kako tržište raste.”

Pročitajte i:  Microsoft je kažnjen sa 242 miliona dolara

Online tržišta se dosta oslanjaju na retro video igre iz Japana i susednih zemalja, većinu naslova možemo naći na Ebay-u i u Aziji uz pomoć Internet pretrage.

Sammy Holdings Inc., nekad veliki rival Nintendu pre Sony Corp.-a i Microsoft Corp.-a svi su razmišljali da naprave konzolu, kako bi unovčili na trgovini retro igrica.

Ove nedelje je izašla Sonic Mania, oživeli su igricu i napravili saradnju sa entuzijastima igre, programerima i umetnicima.

Za Shigeki Nakamuru, koji radi u fabrici, posećivanje retro prodavnica, pregledanje igrica koje su prekrivene prašinom predstavlja smanjenje stresa. Tražio je u prodavnici prvu generaciju PlayStation naslove, pogotovo one koje je nekad posedovao. „Osećam se kao dete ponovo.

 

Izvor:Bloomberg,

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,