Review: Alcatel 1S – Isplativi mališan

Još kada smo na ovogodišnjoj Mobile World Congress manifestaciji prvi put videli ovaj uređaj, ostali smo začuđeni šta sve danas može da se dobije za stotinak evra, pa i koji desetak više, koliko bi trebalo da iznosi njegova tržišna cena. Taj utisak nas ni do ovog trenutka nije napustio i ponovo, dobivši Alcatel 1S na test, ne možemo a da se ne začudimo odličnom odnosu uloženog i dobijenog koji ovaj telefon nudi.

PCPress.rs Image

Kada imate punokrvni smartfon u ruci, zaista postoji obilje mogućnosti šta s njim možete da uradite. S gomilom mogućnosti i svim mogućim i nemogućim Internet servisima na dlanu, po tako pristupačnoj ceni, ne možete a da ne skinete kapu proizvođaču i da na sve eventualne mane ili nedostatke – kojih mora biti, budući da je svakako reč o proizvodu namenjenom najpristupačnijem segmentu tržišta – gledate drugim očima. Sve u svemu, ukoliko bismo jednom sintagmom opisali Alcatel 1S, to bi bilo – pristupačno i odmereno.

PCPress.rs Image
Rezultati testova: Antutu, Geekbench CPU, Geekbench GPU i 3DMark

Ovaj telefon donosi veliki broj funkcija i mogućnosti po pristupačnoj ceni. Na test smo dobili model sa „zlatno metalik” završnom obradom. Iako je telefon izrađen od plastike, kvalitetu se ne može ništa zameriti, naročito kada se ima u vidu cenovni razred. Čak postoji i 2,5D staklo preko prednje strane. Prisutni su mali okviri iznad i ispod ekrana, sasvim u skladu sa obrascem koji se oslanja na 18 : 9 razmeru stranica. S nevelikom dijagonalom od 5,5 inča, 1S vrlo lepo leži u ruci. Rezolucija ovog FullView ekrana je 1440 × 720 piksela. Pozadi zatičemo kamera modul s dva senzora i tradicionalni skener otiska prsta. U pogledu eksterijera, uređaj u potpunosti zadovoljava. Voleli bismo da se u pakovanju našlo mesta i za silikonsku futrolu, ali sve je u skladu sa cenovnom politikom.

Pročitajte i:  HONOR Magic6 Pro – AI revolucija za olakšanu svakodnevicu

PCPress.rs Image

Stvari postaju malo čudnije kada „zagrebemo ispod površine”. Naime, Alcatel 1S se oslanja na osmojezgarni čipset (odlično) kompanije Unisoc (?), što nije nužno loša stvar, ali svakako da oslanjanje na proizvođače koji nisu u prvom planu uvek postavlja određena pitanja. Čipset nije naročito snažan, a nažalost ni energetski efikasan, sa 28-nm izradom, tako da ne treba očekivati čuda u pogledu performansi, niti neko naročito dugo trajanje baterije od 3060 mAh. S druge strane, postavlja se opravdano pitanje – koliko je rivala u ovom cenovnom razredu kod kojih nije tako?

Snimci kamerama Alcatel 1S telefona

Kamere su sasvim pristojne. Zadnja kamera od 13 MP ima i pomoćni senzor od 2 MP za snimanje fotografija sa zamućenom pozadinom, otvor blende od f/2.0, te podržava neveliku bazu (12 scena) AI detekcija scene. Prednja kamera nudi rezoluciju od 5 MP. I prednja i zadnja kamera mogu interpolacijom da ponude i veće rezolucije, ali iskreno, nismo videli potrebe za tim jer kvalitet snimanja svakako ne raste. Ljubitelji zvuka neće biti uskraćeni ni za 3,5-mm konektor, niti za FM radio. Sa skladištem od 32 GB, što se može proširiti dodatno putem microSD kartice, bićete u stanju da lako i brzo „natrpate” uređaj pesmama i drugim multimedijalnim sadržajima.

Galerija: Softver i Interfejs Alcatel 1S telefona

Alcatel svoje telefone isporučuje sa sopstevenim korisničkim interfejsom, pa je tako i ovog puta. Telefon ima Android 9 Pie operativni sistem, presvučen Alcatel-ovim interfejsom koji je šaren, ne naročito brz i donosi solidan broj opcija. Sa 3 GB RAM-a, osnovne operacije se obavljaju na sasvim prihvatljivom nivou. U suštini, taj utisak nije nas ni na kraju testiranja nije napustio – Alcatel 1S je sasvim korektan telefon koji će ponuditi adekvatnu vrednost za uloženi novac, pa i mnogo više od toga.

Pročitajte i:  realme 12 Pro+: Quo vadis, realme?

PCPress.rs Image

Korisna adresa: www.acr.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,