AMD Radeon grafičke tehnologije stižu na Samsung telefone

AMD je na Computex-u 2019. izazvao veliku pažnju objavom detalja za treću generaciju Ryzen CPU-ova, kao i za prve Navi GPU-ove. Ali to nisu jedine velike vesti iz ove kompanije. Ova kompanija je objavila započinjanje višegodišnjeg partnerstva sa Samsung-om, koje podrazumeva da će AMD licencirati intelektualnu svojinu za Radeon grafike, za upotrebu u Samsung mobilnim telefonima i drugim mobilnim uređajima.

PCPress.rs Image

AMD-ova tehnologija će najverovatnije biti upotrebljena u Samsung-ovim Exynos mobilnim procesorima. Radeon tehnologija već se nalazi u PC računarima, konzolama za igru, kao i na cloud platformama, a na ovaj način AMD želi da ponovo uđe i na polje pametnih telefona. Da se podsetimo, AMD je 2009. godine prodao svoj Imageon grafičku tehnologiju Qualcomm-u.

Naravno, ovo partnerstvo zahtevaće od AMD-a prilagođavanje Radeon grafika. Trenutno su ovi GPU-ovi projektovani za PC i troše od 15W do 65W. Da bi radili na mobilnim telefonima, AMD će morati da smanji potrošnju na ispod 5W, pri čemu će biti neophodno da održi visok nivo performansi.

Pročitajte i:  AMD-ovi server CPU-ovi stižu na glavne PC matične ploče  

Rezultate ovog partnerstva verovatno nećemo moći da vidimo još nekoliko godina. Ali već i sama činjenica o saradnji dve velike kompanije ukazuje da će mobilni uređaji u budućnosti imati daleko moćniju grafiku od sadašnjih, što će sigurno otvoriti i nova polja njihove primene.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,