ERP 2024

Review: Epson EB‑2265U – Prenosivi veliki ekran

Lakša prenosivost jedna je od glavnih prednosti projektora. Epson EB‑2265U nije baš tako malih dimenzija, ali dijagonala slike koju ostvaruje mnogo je veća od najvećih LCD panela.

PCPress.rs Image

Karakteristiku „nešto veći“ opet shvatite uslovno, jer je jedva malo veći u odnosu na uobičajenu kategoriju koja nudi osvetljenje od 2500 do 3000 lumena, ali EB‑2265U i dalje staje u oveći ranac. A te, nešto veće dimenzije lako se mogu opravdati mogućnostima koje EB‑2265U nudi jer ima maksimalno osvetljenje deklarisano na 5500 lumena, i to ne važi samo za prikaz bele boje već kompletne slike sa svim bojama.

Kod većine standardnih modela, maksimalno osvetljenje važi samo za belu boju, dok je kod ostalih boja primetno slabije. EB‑2265U nema ovaj problem, što omogućava veoma precizan prikaz slike i u uslovima kada postoji veća količina ambijentalnog osvetljenja. Pored samog kvaliteta slike, ovo je značajno i zbog činjenice da prostor u kome EB‑2265U radi ne mora biti mnogo zatamnjen.

Podešavanja za sve prilike

Na raspolaganju je nekoliko režima rada u kojima se nivo osvetljenja i preciznost prikaza boja razlikuje: Dynamic, Presentation, Cinema, sRGB, Blackboard i specijalni DICOM mod (namenjen za prikaz medicinskih rendgenskih snimaka). Blackboard režim je tu kada EB-2265U projektuje na crnu pozadinu, što nije idealna situacija, ali će pomoći da prikazana slika bude sasvim pristojna.

Pročitajte i:  Epson predstavlja najnoviju evoluciju linearnog inkdžet štampanja bez zagrevanja

PCPress.rs Image

Maksimalna rezolucija je Full HD, odnosno malo veća od toga – 1920 × 1200, što je pogodno za prikaz slike dijagonale oko 300 cm. Dynamic mod nudi najsvetliju sliku, ali nešto manju preciznost u prikazu boja. Razlika je mala, pa je EB-2265U maksimalno efikasan i upotrebljiv u ovom modu. Ipak, ukoliko se želi veća preciznost u prikazu boja, a na raspolaganju je tamnija prostorija, tu je Presentation mod. U ovom režimu, maksimalno osvetljenje je nešto slabije (oko 4500 lumena), ali je preciznost prikaza boja primetno bolja, što čini ovaj mod pogodnim za razne dizajnerske primene. Korak dalje u preciznosti reprodukcije boja jeste Cinema koji radi s tek nešto manjim maksimalnim osvetljenjem (4250 lumena), ali su boje i kontrast za nijansu bolje u odnosu na Presentation mod. sRGB, zanimljivo, nije izgledao tako ubedljivo, pa se tokom testa Cinema mod pokazao kao optimalno rešenje za najveći broj primena.

Boje pre svega

Kao i kod drugih projektora koji koriste 3LCD tehnologiju, kontrast je nešto slabiji pa se može očekivati vrednost od 700 : 1 u Dynamic, odnosno oko 500 : 1 u Cinema modu. Ipak, kada imamo u vidu maksimalno osvetljenje koje nudi EB-2265U, logično je očekivati nešto manji odnos kontrasta. Ovo nije ograničenje same 3LCD tehnologije, jer Epson nudi Ultra Black modele koji imaju kontrast od 5000 : 1. Jednostavno, treba imati u vidu da je EB-2265U dizajniran kao projektor za prezentacione primene, gde su jačina osvetljenja i prikaz boja važniji parametar. Uz mogućnost dodatnog ručnog podešavanja, moguće je ostvariti skoro idealnu temperaturu boja (oko 6500K), što je jedna od udarnih karakteristika EB-2265U.

Pročitajte i:  Epson predstavlja najnoviju evoluciju linearnog inkdžet štampanja bez zagrevanja

PCPress.rs Image

Još jedna veoma značajna karakteristika koju ima EB-2265U odnosi se na mrežnu podršku. Naravno, klasična LAN veza je tu, ali Wi-Fi podrška uz Miracast je odlična stvar. Miracast omogućava direktan Wi-Fi streaming slike sa Android mobilnog telefona ili računara, što otvara još neke dodatne mogućnosti. Opcija moderator dozvoljava da na EB-2265U bude povezano čak 50 uređaja, a u svakom momentu može se birati koji će od signala projektor prikazivati. Pored toga, moguće je sliku podeliti na dva ili četiri dela, kada će svaki deo primati signal s drugog uređaja. Pored proste činjenice da je Miracast mnogo elegantnije rešenje od razvlačenja HDMI kablova, navedene mogućnosti značajno proširuju aspekte primene EB-2265U projektora.

PCPress.rs Image

Cena koju ima EB-2265U nešto je veća u odnosu na druge modele u klasi „poslovnih projektora za prezentacije”, ali su prednosti veoma očigledne, što na duže staze lako opravdava dodatni trošak. Radni vek Epson ELPLP95 lampi je 5000 sati pri maksimalnom osvetljenju (tu su ECO1 i ECO2 modovi koji štede energiju i lampu), što je sasvim korektno. Kada dođe momenat za zamenu, cena za ovu original lampu sasvim je korektna i iznosi oko 130 evra, čime se obezbeđuje da investicija u EB-2265U dodatno bude isplativa.

Pročitajte i:  Epson predstavlja najnoviju evoluciju linearnog inkdžet štampanja bez zagrevanja

Korisna adresa: www.epson.rs

Facebook komentari: