Review: LC Power ventilatori – Rešenje za vrele dane

Dolazi leto i svi vrlo dobro znamo šta to znači za desktop računar – otežano hlađenje, vrela unutrašnjost, sklonost ka pregrevanju ili makar smanjenje overkloking potencijala. Da biste na vreme predupredili ove probleme, potrebni su dobri kuleri na čipovima i kvalitetni ventilatori na kućištima. A u toj oblasti LC Power ima šta da kaže…

PCPress.rs Image

Vazdušni kuleri koje (najverovatnije) imate na centralnom procesoru ili grafičkom čipu imaju svoje limite. Ukoliko ne možete da obezbedite dobar protok vazduha, kojim bi se temperatura unutrašnjosti kućišta držala pod kontrolom, i najbolji kuleri imaće problema da adekvatno ohlade CPU i/ili GPU.

PCPress.rs ImageKako obezbediti dobar protok vazduha? Sva ozbiljnija kućišta, osim ventilatora s kojima se isporučuju, imaju još nekoliko mesta za ugradnju dodatnih ventilatora. Najvažnije pozicije su spreda i pozadi, a najefikasniji raspored je takav da montirate ventilatore tako da usisavaju vazduh spreda i izbacuju ga pozadi. Na taj način pravite „vazdušni most“ koji efikasno potpomaže sve vrste hlađenja. No, može se otići i korak dalje. Mesto na bočnoj stranici, jedno ili dva mesta na gornjem delu kućišta, pa čak i dodatna mesta napred i pozadi zreli su za dodavanje novih kulera. Tu stupa na scenu LC Power sa svojim rešenjima.

Pročitajte i:  Kako maksimizirati performanse vašeg računara bez nadogradnje hardvera

Iz ove kompanije stigla su dva ventilatora za kućišta – LC‑CF‑140 i LC‑CF‑140‑PRO‑RGB. Iza ovih komplikovanih oznaka kriju se dve „četrnaestice“, koje predstavljaju idealan balans između protoka i tišine. Manji, 120‑mm kuleri imaju sklonost ka buci i većem broju obrtaja da bi dobro radili, dok 200‑mm ventilatori neretko predstavljaju overkill, a i ne mogu se montirati u veliki broj kućišta. Stoga su 140‑mm ventilatori odlično rešenje, jer uz mali broj obrtaja zadržavaju nizak nivo buke, a omogućavaju pozamašan protok.

PCPress.rs Image

Razlike u praksi nisu velike, ali su ipak primetne. Pro varijanta može se podičiti RGB konektorom, koji će obezbediti da vaš kuler „šljašti“ u odabranoj boji. Osvetljenje možete kontrolisati iz najpopularnijih aplikacija, kao što su ASUS Aura i Gigabyte Fusion. Kvalitet izrade je na visokom nivou, a brzina obrtanja deklarisana na 1100 rpm (+/‑ 10%, što je uobičajeno odstupanje). Za pohvalu je što u startu ima ugrađene gumirane delove na mestima prianjanja, tako da ne proizvodi nikakvu dodatnu buku ili čudne zvukove, radeći praktično bešumno.

Pročitajte i:  Desktop PC: za i protiv

PCPress.rs ImageUkoliko nema potrebe za RGB osvetljenjem, a i volite da prištedite koji dinar, sasvim korektno rešenje stiže u vidu LC‑CF‑140 ventilatora. Reč je o prilično jednostavnom rešenju, s varijabilnim brojem obrtaja ventilatora koji se kontroliše putem PWM‑a, koji se kreće u granicama od 800 do 1500 rpm. Nema gumiranog sloja, ali se u pakovanju isporučuju gumirane podloške za šrafove koje imaju istu ulogu. Sve u svemu, ovo pristupačno rešenje takođe stiže s višegodišnjom garancijom, tako da korisnici mogu biti potpuno mirni.

PCPress.rs Image

Svejedno da li se opredelite za jednostavniji model ili skuplji RGB‑osvetljeni iz AiRazor familije, dobićete odlične rezultate uz neveliki trud i trošak. Spustićete temperaturu kućišta za (barem) nekoliko stepeni i omogućiti da vaše komponente „prodišu“. Ne zaboravite, vrelina je njihov najveći neprijatelj.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: mid9.rs

Facebook komentari: