ePlaneta

Review: Lenovo ThinkPad X1 Carbon – Snaga u malom pakovanju

ThinkPad računari su već decenijama prvi izbor poslovnih ljudi, a šifra za minimalnu masu glasi Carbon X1. Pred nama se našao Lenovo Carbon X1 najnovije, sedme generacije koji nudi…sve. Dobro, skoro sve.

PCPress.rs Image

Ako se ThinkPad računarima nešto zamera, onda je to izgled – još od dana kada ih je IBM osmislio, spakovani su u mat‑crno kućište, pa pored nekih sjajno dizajniranih modela drugih proizvođača ne privlače pažnju. Lenovo je, preuzevši 2005. godine ThinkPad brend, odlučio da po tom pitanju ništa ne menja, pa kada gledam moja tri ThinkPad‑a, mogu samo da kažem da se s vremenom smanjuju, ali neku drugu razliku ne primećujem. Novi Carbon je uveo novost, pa je poklopac prekriven suptilnom matricom belih linija (nazvali su ih fiber‑weave lid), dok je u levom donjem uglu napisano X1, čisto da neko ko sedi preko puta vidi na čemu radite. Ti noviteti su vezani isključivo za modele sa 4K ekranom.

Ključnu prednost Carbon‑a primetite čim ga uzmete u ruku: teži samo 1.1 kilogram i veoma je tanak. Možda ne baš kao Dell XPS 13, ali to malo dodatne debljine je sasvim dovoljno da se na kućištu nađu dva klasična USB 3 porta, HDMI punih dimenzija, te klasični priključak za slušalice i mikrofon, što smatram prednošću. Debljina ipak nije dovoljna za Ethernet port pa uz custom mrežni port dobijate poseban Ethernet adapter.

Još od dana kada ih je IBM osmislio, ThinkPad računari su spakovani u mat‑crno kućište, pa pored nekih sjajno dizajniranih modela drugih proizvođača ne privlače pažnju

Tu su, najzad, i dva Thunderbolt 3 porta na koje možete priključivati eksterni monitor (mini Display Port kabl je kompatibilan sa Thunderbolt portom), USB‑C uređaje, brzu mrežu pa čak i napajanje – punjač se priključuje u Thunderbolt port. Da bi stvari bile još lepše, Carbon X1 možete da punite i adapterom za mobilni telefon – možda (zavisno od snage punjača) potraje malo duže, ali preko noći će se svakako napuniti, pa na put ne morate da nosite poseban punjač za računar. Jedan od Thunderbolt portova je prilagođen vezi sa opcionom Lenovo docking stanicom.

Pročitajte i:  Desktop PC: za i protiv

PCPress.rs Image

Iznenadilo nas je što nedostaje SD Card Reader. Zapravo smo u neverici okretali računar na sve strane verujući da nam je taj slot negde promakao. Avaj – nema ga. Očito je preovladao stav da ljudi više ne nose foto‑aparate sa kojih bi trebalo prebacivati fotografije, pa je čitač kartica proglašen za višak. Na Lenovo ThinkPad Extreme modelima on postoji, pa je čak dodat i čitač smart kartica, dok će vlasnici Carbon‑a morati da nose eksterni čitač.

Ekran i oko njega

Došlo je vreme da podignemo poklopac i pogledamo ekran i tastaturu. U verziji koju smo testirali ekran je spektakularan, 4K rezolucije, a tastatura ne zaostaje za njim – ThinkPad je oduvek imao najbolju tastaturu u laptop svetu. Tasteri su čvrsti, sa hodom od solidnih 1.6 milimetara i omogućavaju komforno i brzo kucanje, a uz to je tastatura otporna na prosipanje tečnosti. Raspored je američki, Fn i Ctrl su „naopako“ stavljeni ali se mogu lako zameniti u Setup‑u. Pozadinsko osvetljenje se može podešavati u tri nivoa, tako da se računar veoma komforno koristi i u tamnijim prostorima.

PCPress.rs ImageTouchpad nas nije oduševio. Sasvim je korektan, podržava sve uobičajene gestove a osetljivost je na visokom nivou, ali je previše strog po pitanju položaja prsta. Dok je prst normalan na površinu sve je u redu, ali ako se malo opustite pa pomerate kursor čitavom jagodicom, odjednom se preciznost gubi ili čak kursor staje. To je verovatno posledica želje da se izbegne pokretanje kursora dok kucate držeći dlanovi na touchpad‑u, ali je kod nekih drugih modela postignut bolji balans. Za utehu, između tastera G, H i B i dalje postoji TrackPoint pointing stick, „bradavica“ koja omogućava vrlo precizno pomeranje kursora, ali zahteva navikavanje.

Rezolucija kamere koja se koristi za rad u Skype‑u i sličnim programima je 720p, što nije baš neko čudo, ali završava posao. Zanimljivo je da je u kućište ugrađena pločica zvana ThinkShutter, koja može mehanički da pokrije kameru, ali i da isključi mikrofone, čime smanjujete šansu da vas neko prisluškuje. Za autorizaciju korisnika je, uz glavnu, uvedena i IR kamera, koja će skenirati vaše lice i kasnije vas prepoznati čim otvorite poklopac računara.

Pročitajte i:  Biblioteka Galaksija

PCPress.rs Image

Alternativnu biometriju obezbeđuje skener otiska prsta koji radi veoma pouzdano. Sistem autorizacije ima i nekih začkoljica. Recimo, kada smo bili logovani kao lokalni Administrator, bilo kakav pokušaj pamćenja otiska prsta završavao je greškom tipa „Nešto nije u redu, pokušajte ponovo“. Tek kada smo se logovali kao korisnik (i dalje sa administratorskim pravima) stvar je proradila. Osim toga, uz otisak prsta ili snimak lica morate da definišete i PIN, što nam je uvek izgledalo kao neprijatno slabljenje sigurnosti – zašto bismo lozinku od desetak slova, brojeva i specijalnih znakova zamenili četvorocifrenim brojem? Srećom, pokazalo se da, uz aktiviranje nekoliko opcija, PIN može biti proizvoljan niz karaktera, pa smo stavili da je (skoro) jednak lozinki.

Carbon X1 možete da punite i adapterom za mobilni telefon – možda potraje malo duže, ali na put ne morate da nosite poseban punjač za računar

Glavna dilema kod izbora Carbon X1 odnosi se na ekran. Želite li 4K rezoluciju? Želite li touch screen? Ukusi su razni. 4K HDR ekran zbilja spektakularno izgleda, slika je oštra, pokriveno je impresivnih 144% sRGB kolor gamuta, a svaki 4K film će učiniti da ne zažalite što ste više platili za ekran. S druge strane, ekran je glossy (što neki veoma vole a drugi veoma mrze), nema touch funkcije i troši baterije daleko brže nego skromniji full HD ekran mat površine koji je osetljiv na dodir. Moraćete da odlučite šta vam je važnije.

Hardver bez kompromisa

I hardverska konfiguracija je podložna izboru, pa se možete opredeliti za Core i5 ili Core i7, više ili manje RAM‑a i SSD željenih dimenzija. Važno je da u startu dobro promislite, pošto je memorija zalemljena na ploči pa kasnije eventualno možete samo zameniti NVMe disk većim. Testirali smo vrhunsku konfiguraciju sa Core i7 procesorom osme (Whiskey Lake) generacije, 16 GB RAM‑a i 512 GB prostora na disku. Rezultat je vrh performansi koje možete da očekujete od notebook‑a s integrisanom grafikom: na Geekbench 4.3 sintetičkom testu računar je postigao skor 16549, dok je NVMe prenosio male fajlove prosečnom brzinom od oko 512 MBps. 3DMark Ice Storm je dostigao skor 86552, što znači da računar obezbeđuje komforno gledanje 4K filmova i igranje klasičnih igara, ali moderne i grafički zahtevne igre možete da zaboravite. Ako vas one interesuju, moraćete da izdvojite više para za pomenuti ThinkPad Extreme, ali i da se spremite za veću težinu u torbi.

Pročitajte i:  Lenovo najavljuje prvi laptop na svetu sa LPDDR5x memorijskim modulima LPCAMM2

PCPress.rs Image

Operativni sistem je Microsoft Windows 10 Professional na koji je nakalemljena uobičajena količina dodatnih alata i bloatware‑a. Najviše nas je namučila instalacija Office‑a 365, pošto želimo 32‑bitnu verziju, a na računaru je već instaliran nekakav demo Office u 64‑bitnoj varijanti. Njega smo lako uklonili, ali instalaciona procedura i dalje nije „prolazila“, dok se nismo setili da deinstaliramo e‑mail klijent (koji je očito neka varijanta 64‑bitnog Outlook‑a) i sistemski One Note.

Kapacitet baterije je 51 Wh što bi trebalo da bude dovoljno za pun radni dan… pod uslovom da se baš ne ubijate od posla sve vreme. Modeli sa 4K ekranom troše osetno više energije, pa možete računati na to da će punjač biti potreban posle 5 sati intenzivnog rada. Računar se malo greje, pa smo tek posle sat gledanja filma osetili da je sredina tastature “mlakušna” (izmerili smo 36 stepeni), dok su touchpad i okolina sve vreme bili na 25 stepeni. Temperatura na donjoj površini laptopa je bila 34 stepena.

PCPress.rs Image

Lenovo je i u ovoj generaciji opravdao reputaciju proizvođača malih, lakih i moćnih notebook računara. Za poslovne ljude Carbon X1 je odličan izbor, pod uslovom da se uklapa u budžet (testirani model košta 1550 evra). To je svakako računar za ovu i narednu godinu, i ostaće na tronu dok se krajem 2020. ne pojave Intel Comet Lake procesori tj. Core i7 sa 6 jezgara.

Korisna adresa: sbs.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com