Review: Moto X4 – obline su opet u modi

Telefoni serije X do pre nekoliko godina bili su najbolji uređaji u Motorolinoj ponudi… sve dok se nije pojavila serija Z, s Moto dodacima. Serija X tako je skliznula jednu stepenicu niže, ali po prvim utiscima o novom Moto X4, nije se radilo o lošem potezu. Naprotiv!

PCPress.rs ImageInteresantno je da smo tokom našeg dvonedeljnog druženja sa ovim telefonom dva ili tri puta odgovarali na pitanje: „Je l’ to novi S8?“. I zaista, kada telefon leži na leđima, zaobljene ivice, format, otisak prsta smešten tik ispod ekrana neodoljivo podseća na perjanicu Samsung‑ove ponude. Popularne obline, zakrivljen ekran, sjajnu završnicu, dve kamere, aluminijumsko kućište… Moto X4 ima sve to, i još ponešto.

Modni trendovi

Kompaktne dimenzije kućišta zadržane su zahvaljujući ograničavanju ekrana na 5,2 inča i izbegavanju 2:1 odnosa stranica. Prebacivanjem serije X u srednju klasu, brend Moto doživeo je transformaciju svoje najbolje ponude ka pristupačnim modelima, ali je s vrata skinuo pritisak koji je često ograničavajući faktor – da telefon bude najbolji, najtanji, s najboljom kamerom, najvećom rezolucijom ekrana, da prati modne trendove… Mnoge od navedenih stavki zaslužne su za najveće mane modernih telefona: slabu autonomiju, krhkost, klizavost, manjak ergonomije. Primera radi, insistiranje na 2K+ ili 4K ekranu dijagonale ne veće od šest inča bilo je i biće suludo, jer ljudsko oko nije u stanju da primeti toliku gustinu piksela, a ne treba pominjati koliko više baterije troše takvi ekrani u poređenju s modelima sa FHD rezolucijom.

Insistiranje da telefon bude tanak dovelo je do toga da u kućištu ne ostaje dovoljno mesta za bateriju, pa stalno kuburimo sa autonomijom. Taman što se napravi neki iskorak na polju tehnologije baterija, proizvođači se odluče da dodatno stanje telefon, stavku koju bi većina korisnika vrlo rado menjala za koji sat autonomije više, jer ih ionako nose u futrolama, pa izgledaju duplo deblji nego što jesu. A futrola je neophodna jer bi bez nje telefoni trajali po mesec dana, do prvog bližeg kontakta s tvrdom podlogom.

Pročitajte i:  Motorola g60 donosi odlične performanse i 108MP sistem kamera za samo 30 hiljada dinara

Ako zanemarimo filozofiju prioriteta proizvođača, modne trendove i sve ono čime inženjeri Moto tima nisu bili opterećeni, shvatićemo da Moto X4 ipak ima po malo od svega pomenutog, ali ne u toj meri da mu je to nametnulo ozbiljna ograničenja. Blago zakrivljeni ekran i leđa ovog telefona umetnuti su u aluminijumski okvir, ali je zakrivljenje za posledicu imalo nekompatibilnost s Moto Mod‑ovima, pa ako ste planirali da na X4 povežete dodatnu bateriju, projektor ili GamePad, moraćemo da vas razočaramo. Leđima telefona dominira kružni nosač elemenata kamere, koji prilično izlazi van okvira kućišta, ispod koga se nalazi centralno postavljen logotip Motorole, a pri samom dnu je rupica mikrofona. Velika izbočina nosi dva sočiva kamere i dvobojni LED blic, a svi fizički tasteri smešteni su na desni bok. Dole su USB‑C i 3,5‑mm port, a na suprotnoj ivici smešteni su otvor mikrofona i fiokica za dve nanoSIM kartice, odnosno SIM + microSD kombinaciju, ako preferirate nešto više prostora umesto dual SIM funkcionalnosti. Deo koji ćete najviše gledati u toku dana ima IPS panel Full HD rezolucije odličnih performansi za cenovnu klasu u kojoj se nalazi. Donji deo nosi senzor otiska prsta, pored koga je otvor mikrofona (treći), a gore su otvor slušalice, blic, senzor blizine i kamera rezolucije čak 16 Mp.

Dobro odmeren hardver

Da su nam dozvolili da zavirimo unutar kućišta, mogli bismo tačno da vam kažemo kako radi X4, ali pošto još uvek nismo dobili zeleno svetlo, šrafciger smo odložili u fioku i odlučili da verujemo navedenim specifikacijama. Unutar IP68 sertifikovanog kućišta (otpornost na prašinu i vodu – 30 minuta do 1,5 m) smešten je sveži Snapdragon 630, koji sa svih osam Cortex A53 jezgara kuca na 2,2 GHz i, u odnosu na prethodnu generaciju, ima lepo unapređenu grafiku. Dodajte tome i 4 GB radne memorije i 64 GB internog skladišnog prostora kog je moguće proširiti microSD karticom i imate na raspolaganju veoma dobar hardver, bez obzira na zadatak koji stavite pred njega. Ne zaboravite da je rezolucija ekrana zadržana na 1080p, što znači da će sve igre koje vam padnu na pamet raditi kako treba, kako sad, tako i u budućnosti.

Pročitajte i:  Motorola lansira novi model tableta

Sviđa nam se što su inženjeri prilikom projektovanja ovog telefona odabrali da unaprede bitne stvari – brzinu CPU, količinu memorije, kameru, bateriju, što kao celina odlično funkcioniše. Snapdragon 630 i dalje je proizvod 14‑nm procesa, ali su unapređenja umanjila potrošnju, pa baterija kapaciteta 3000 mAh obezbeđuje više od dva dana autonomije, čak i za zahtevne korisnike, što nikako ne treba zanemariti. Plus je i odličan brzi punjač koji daje čak 15 W, a podržana je i Qualcomm QuickCharge 4 tehnologija, za slučaj da imate neki punjač viška.

Akcenat na kameri

S dve primarne kamere, svima je jasno da je Moto X4 ozbiljan igrač. Umesto da se odluči za popularnu kombinaciju crno‑belog i senzora u boji, ovoga puta imamo par sočiva koji se razlikuju pre svega po uglu koji zahvataju slikom. Senzor rezolucije 12 Mp ima odličan otvor blende od f/2.0, ali i dual piksel fazni autofokus koji je brz i precizan, dok drugi senzor raspolaže sa 8 MP, f/2.2, ali je ugao gledanja od čak 120 stepeni, što ume da bude i te kako korisno. Kod drugog senzora izostao je autofokus (što nije preveliki problem kod širokougaonih objektiva), a nijedan nema mogućnosti optičke stabilizacije, što znači da će vam za oštre slike trebati mirna ruka.

Video je odličan, sa 4K mogućnostima, te 1080p u 60 fps, takoreći za svakog ponešto. Kvalitet je na zavidnom nivou, posebno u najvišoj rezoluciji, kada dobijate bitrate od čak 50 Mbps, što rezultuje visokim nivoom detalja, bez mnogo šuma. Ni fotografije ne zaostaju, a sve dodatne opcije su tu: HDR, panorama, profesionalni režim, pa čak i neki specifični režimi kao što je Spot Color, koji izdvaja jednu boju na crno‑beloj fotografiji.

Prednja kamera je još jedan od aduta, pa ćete u većini slučajeva biti zadovoljni selfijima iz nekoliko razloga. Senzor ima mogućnost da snima slike od čak 16 Mp, tu je i blic za slučaj da nemate dovoljno svetla za dobru sliku, ali i dobro odmeren fiksni fokus, na daljini s koje najčešće držite telefon kada slikate selfije. To rezultuje veoma dobrim portretima, pa će ženska populacija sa osmehom na licu pozdraviti ove karakteristike modela Moto X4.

Pročitajte i:  Motorolini premijum edge 20 telefoni će u Srbiji imati posebnu cenu

Mekši deo priče

Moto launcher zadržao je prepoznatljiv izgled koji neodoljivo podseća na vanilla Android koji je sad rezervisan za Pixel uređaje. Sve je pojednostavljeno i na mestima gde ga očekujete, pa je Galerija zamenjena aplikacijom Google Photos, a Google Music je podrazumevana aplikacija za reprodukciju muzike. Svidela nam se mogućnost „desnog klika“ na podržanim aplikacijama, poput onoga što je Apple implementirao od 6s modela. Specifične opcije koje Moto launcher ima odnose se na Moto Enhancements, koje su raspoređene u četiri kategorije i obuhvataju gestove u vidu prečica, pa ćete tu pronaći različite mogućnosti brzog pokretanja kamere, baterijske lampe, ali i aktiviranja ekrana kada mu priđete blizu. Nama se posebno svidela mogućnost navigacije preko senzora otiska prsta, čime se eliminiše potreba za tri softverska tastera: Home pozivate kada jednom brzo dodirnete senzor, Back prevlačenjem prsta sdesna nalevo, a aktivne aplikacije prevlačenjem u suprotnom smeru, dok držanje prsta na senzoru zaključava ekran.

Motorola Moto 4X jedno je od prijatnijih iznenađenja na samom početku 2018. godine. To je odlično izbalansiran uređaj s jakim adutima na svakom koraku. Autor ovih redova posebno se obradovao dobroj autonomiji, IP68 sertifikatu, veoma dobrim 4K videima, iznenađujuće zaraznom širokougaonom kamerom, ali i ukupnim performansama. Jedini realni nedostatak, koji je tu više da bi se obavila klasifikacija, jeste nekompatibilnost s Moto Mod‑ovima. Sa specifičnim, dopadljivim dizajnom i mnoštvom dobrih mogućnosti, Moto X4 prirašće k srcu onih koji žele kvalitetan, lepo dizajniran i brz telefon, ali da na njega ne isprazne ceo novčanik.

www.motorola.com/rs/sr/

(Objavljeno u PC#252)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,