Top50 Glas publike

Tehnološki giganti razmišljaju o ulasku u bankarski sektor

Prema nedavnim istraživanjima, Amazon bi u roku od pet godina mogao pridobiti 70 miliona korisnika finansijskih usluga. Naime, američki tehnološki gigant pregovara s nekoliko američkih banaka o partnerstvu u vođenju transakcijskih računa za mlade. Razgovori su u ranoj fazi, ali partnerski pristup mogao bi tehnološkim kompanijama širom otvoriti vrata finansijskih usluga.

PCPress.rs Image

Istraživanje je obuhvatilo 135 hiljada potrošača u 22 zemlje. Pokazalo se da je finansijske proizvode tehnoloških kompanija spremno da koristi više od pola američkih ispitanika i čak tri četvrtine ukupnog broja ispitanika od između 18 do 24 godine. Istraživanje je, takođe, pokazalo da ispitanici, kada je reč o tehnološkim kompanijama i finansijskim uslugama, najviše veruju PayPal-u i Amazonu. Pretpostavka je da tehnološki giganti imaju procesorsku snagu i znanja o informacionoj sigurnosti koja su potrebna za čuvanje i obradu velikog broja finansijskih podataka i transakcija. Tako da svoje tehnološke prednosti lako mogu kombinovati sa funkcionalnostima i jednostavnim uslugama koje su atraktivne korisnicima. Za razliku od banaka, tehnološke kompanije nisu podložne strogoj regulaciji, ali bi se to moglo promeniti kada počnu da nude bankarske usluge.

Pročitajte i:  Facebook i Instagram će ograničiti targetiranje tinejdžera u oglasima bazirano na rodu

Internet gigant Google je, između ostalog, pokazao interes za ulazak u finansijski sektor. Potrošači u Evropi sve češće razmatraju kompanije, poput Facebook-a i Google-a kao potencijalne pružaoce finansijskih usluga. S druge strane, banke bi mogle nuditi finansijske usluge preko tehnoloških kompanija. Tako bi tehnološke kompanije nudile usluge pod svojim brendom, donosile bi odluke o proizvodima i kamatnim stopama, a banke bi im pružale potrebnu logističku podršku. To bi moglo obuhvatiti sve potrebne zakonske obaveze i finansijska znanja i veštine. S podrškom banaka tehnološki giganti mogli bi ući u  bankarstvo mnogo bezbolnije, bez prolaska kroz mukotrpan proces rađanja bank-tech kompanija.

Izvor: The Wall Street Journal

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,