BIZIT plus

Review: QNAP TS-351-4G – QNAP u malom pakovanju

Posle nekoliko profesionalnih mašina koje stanuju u rack‑ovima, ovoga meseca Mikroprinc nam je poslao TS‑351, mali kućni NAT uređaj. Pokazalo se da neke od karakteristika omogućavaju i poslovnu primenu…

PCPress.rs Image

Kao i drugi kućni QNAP NAS‑ovi, TS‑351 je bele boje, kompaktnog dizajna ali i neobičnog, zatvorenog prednjeg panela. Ovoga puta nisu podržane hot‑swap fioke za diskove, već ćete ove uređaje ugraditi u sam NAS, pošto odvrnete dva zadnja šrafa (alat nije neophodan) i uklonite panel. Kada budete stavljali diskove videćete da su ispod njih tri NVMe SSD podnožja, a ispod su memorijski moduli, pa se RAM sa inicijalnih 4 može proširiti na 8 GB.

Tri je neobičan broj za NAT – obično on prima ili dva ili četiri (pa i više) diskova. Smisao broja tri je u tome da možete izabrati više RAID režima i tako sami odrediti koliko će vaši podaci biti osigurani u slučaju neke hardverske havarije – izabraćete RAID 0, RAID 1 ili RAID 5, a postoji i mogućnost da se jedan od diskova postavi u hot spare režim, tj. da se automatski aktivira tek ako neki od druga dva diska otkaže. Sve se ne završava na broju tri, pošto se M2 slotovi mogu koristiti za ubrzavanje rada keširanjem na SSD uređajima ili za dodatni SSD storage. Što se komunikacije sa SSD‑ovima tiče, podržan je PCIe × 2 Gen 1, dakle upotrebljivi su samo diskovi koji ne prelaze brzinu od 500 MB/s.

Pročitajte i:  SSD skladište od 2PB u vašem računaru? 

NAS je veoma tih, zahvaljujući velikom ventilatoru koji dominira zadnjom stranom kućišta; slobodno ga možete staviti pored televizora i zvuk neće ometati uživanje u filmu koji reprodukujete s diskova. TS‑351 ima sav potreban softver za takvu reprodukciju, postoji na njemu HDMI port, ali u paketu ne dobijate daljinski upravljač. Zanimljivo je da NAS ima i zvučnike, pa može direktno da reprodukuje muziku, emituje zvuk sa kamera za nadzor ili da uzbuni korisnika alarmom ako nastupi neka neočekivana situacija.

PCPress.rs Image

NAS koristi Intel Celeron J1800 dual‑core procesor na 2.41 GHz (automatski ubrza na 2.58 GHz kad je potrebno) i ima 4 GB DDR3L memorije. Na portovima se štedelo: postoji samo jedan USB 3.0 port spreda, dok su dva zadnja porta USB 2.0 kompatibilna. Ethernet port je samo jedan, što nije baš karakteristično za QNAP, mada je odluka logična znajući da kućni korisnici retko raspolažu velikim switch‑evima, pa im povezivanje u mrežu preko dva Ethernet kabla nije preterano bitno.

Sistemski softver podržava sve napredne QNAP/QTS servise, računajući i snapshots zaštite koje, po cenu izvesnog rezervisanog prostora na disku, štite vaše fajlove čak i u slučaju napada ransomware‑a. Tu su i dodatni programi za prenos fajlova (raspoloživ je i torrent klijent), sinhronizaciju sa drugim NAS uređajima, Plex media server, kontrola kamera za nadzor itd. „Tačku na i“ stavlja hardverska AES 256‑bitna enkripcija koja može da zaštiti vaše podatke u slučaju krađe uređaja.

Pročitajte i:  Samsung prelazi na novi 3D V-NAND dizajn

PCPress.rs Image

Brzina prenosa podataka nije na nivou granice 1 Gbps Ethernet mreže, kako smo navikli kod QNAP uređaja. Pri prenosu velikih fajlova, bez obzira na to u kom smeru se komunicira, brzina je oscilovala oko 100 MBps, a znala je da padne i na 80 MBps. Kod prenosa puno malih fajlova izmerili smo 35 MBps kod čitanja i 20‑21 MBps kod upisa. Za kućne potrebe sasvim dovoljno, a može se i popraviti ugradnjom nekog SSD‑a radi keširanja. Ne preporučujemo da investirate u tu opciju, ali ako već imate pri ruci neki SSD, možda posle upgrade‑a, zgodno je postaviti ga u NAS.

Sve u svemu, za 55.000 dinara (plus cena diskova) dobijate pouzdan uređaj za kuću ili manju firmu, sposoban da skladišti i štiti podatke, pa i da obavi neke dodatne funkcije koje dobro dođu u dnevnoj sobi. Proverite pažljivo karakteristike, razmislite da li je 3 diska u rack‑u pravi broj za vas i… srećno s QNAP‑om.

Korisna adresa: Mikroprinc

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com