Review: QNAP TS-977XU-1200-4G – Podaci u rack-u

QNAP 009U‑Bay NAS TS‑977XU‑1200‑4G, kako glasi puno ime ovog uređaja, je već na prvi pogled strogo profesionalna sprava. I do sada smo viđali NAS‑ove koji se smeštaju u rack, ali nas je TS‑977XU iznenadio dimenzijama – visina je samo 1U, što znači da zauzima svega red u rack‑u, a opet sadrži čak 9 fioka za uređaje masovne memorije. Pošto se ekonomisalo s prostorom, fioke su podeljene na one koje primaju klasične 3.5‑inčne hard‑diskove (takvih ima 4) i fioke koje sadrže 2.5“ uređaje (obično SSD‑ove) kojih ima 5. O konfiguraciji treba pažljivo razmisliti, kako biste obezbedili optimalan odnos između raspoloživog prostora i performansi NAS‑a.

PCPress.rs Image

Prošlog meseca smo, prikazujući QNAP TS‑963X, opisali tehnologije overprovisioning i Qtier koje, kratko rečeno, omogućavaju (semi) automatsko raspoređivanje podatke na osnovu toga koliko im se često pristupa. „Vrući“ podaci migriraju na SSD uređaje, dok „hladni“ podaci ostaju na klasičnim hard diskovima. Ove funkcije deluju automatski i ne ugrožavaju izabranu RAID zaštitu – u zavisnosti od RAID režima, podaci su očuvani i u slučaju otkazivanja jednog ili dva medija masovne memorije.

Pročitajte i:  Qnap TS-433: NAS na AI steroidima

Na TS‑977XU je primenjena tehnologija nazvana software‑defined SSD extra over‑provisioning, koja obezbeđuje da se kombinacijom relativno jeftinih SSD uređaja prilagođenih širokom tržištu, dobiju enterprise‑grade performanse, uz očuvanje bezbednosti podataka.

PCPress.rs Image

Iako će sasvim lepo raditi i u 1 Gbps Ethernet mreži – izmerili smo brzinu od 115 MBps, što je realni maksimum za ove uslove – ovaj NAS je pre svega namenjen zahtevnijim okruženjima, gde dolaze do izražaja dva Mellanox ConnectX‑4 Lx 10 GbE porta. Obezbeđen je i PCIe slot u koji može da se stavi QM2 kartica, USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) adapter, mrežni adapter pa čak i neka grafička kartica, možda neočekivana u poslovnom okruženju.

PCPress.rs ImageZa brzo operisanje velikim količinama podataka ključna je procesorska snaga, pa je zato TS‑977XU zasnovan na AMD Ryzen 3 1200 Quad Core procesoru i ima 4 GB RAM‑a. Takva je, naime, bila konfiguracija koju smo testirali, dobro prilagođena NAS primeni i klasičnom mrežnom okruženju. TS‑977XU može da bude i mnogo više od NAS‑a – pravi server na kome se pokreću virtuelne mašine. Tada mu je potrebno više memorije, a dobro dođe i veća procesorska snaga, pa postoje varijante s Ryzen 5 2600 procesorom (6 jezgara) i čak 64 GB RAM‑a. Ugrađeni operativni sistem, Virtual QTS, omogućava da pokrenete nekoliko instanci QTS‑a, i tako bolje upravljate resursima, odvajate delove mreže i podržite razvoj aplikacija u optimalnom okruženju. Jači modeli imaju i redundantno napajanje, što je posebno zgodno kada, recimo, servisirate UPS na kome je NAS priključen – za to vreme uređaj se može napajati iz mreže (ili drugog UPS‑a), tako da korisnici ne primete da je bilo šta rađenu u rack‑u i njegovoj okolini.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

PCPress.rs Image

Mikroprinc nam je i ovoga puta poslao veoma interesantan NAS velike snage koji se odlično uklapa u svako okruženje, prilagođavajući se kako mrežnoj infrastrukturi tako i korišćenim operativnim sistemima. Tolika snaga i fleksibilnost ne mogu da budu jeftine – konfiguraciju koju smo isprobali platićete 260.000 dinara, a cena raste kako se opredeljujete za dodatne komponente. Procenite svoje potrebe, isplanirajte nekoliko testova u realnim uslovima, i QNAP vas neće izneveriti.

Korisna adresa: mikroprinc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com