Review: Ventilatori po meri estetski orijentisanih korisnika

Austrijska kompanija Noctua za entuzijaste predstavlja personifikaciju kvalitetnih komponenti sistema hlađenja. Bilo je zadovoljstvo isprobati njihove ventilatore i propratne elemente.

PCPress.rs ImageOvog puta nije reč o „trilingu“ vazdušnih kulera kao pre par meseci kada je kompanija osvežila svoju ponudu kako bi se prilagodila novonastalom stanju na tržištu i podržala uspešne Ryzen procesore. Sada ćemo se osvrnuti na nove ventilatore. Istini za volju, neki od njih nisu novi, ali su sada opremljeni Chromax elementima kako bi se prilagodili enterijeru kućišta.

Noctua Chromax ventilatori

Krenućemo od novih‑starih proizvoda koji su značajno osveženi. Reč je o četiri ventilatora oznake NF‑S12A, NF‑F12, NF‑A14 i NF‑A15, a svi su nam stigli u PWM izdanju. Svaka od serija u ponudi kompanije Noctua ima svoje specifičnosti. „NF‑S“ karakterišu ventilatori u obliku propelera kojima su dodata tri krilca na svakom peraju. Na taj način eliminiše deljenje vazdušnih struja i time smanjuje buka i otpor na koji ventilator nailazi. Dimenzije NF‑S12A PWM su 120×120×25 mm, a opremljen je četvoropinskim PWM konektorom, što olakšava kontrolu s matične ploče. Ventilator se okreće najviše 1200 puta u minutu, tako da je primetno tiši od ostalih modela s testa. Doduše, radi toga žrtvuje malo na statičkom pritisku i protoku vazduha, ali ne previše. Pogodan je, dakle, za one koji po svaku cenu insistiraju na tihom radu PC‑ja.

PCPress.rs ImageDva ventilatora sa oznakom A, NF‑A14 PWM i NF‑A15 HS‑PWM, namenjena su kulerima za procesor sa četvoropinskom vezom zbog koje se mogu kontrolisati putem matične ploče. Dimenzije prvog su 140×140 mm a drugog 140×150 mm. Kvalitet materijala je na najvišem nivou, a peraja su oblikovana tako da imaju maksimalnu efikasnost i odličan odnos buke i protoka vazduha. Noctua specifičnu izradu peraja naziva Flow Acceleration Channels tehnologijom – peraja imaju kanale koji stvaraju manje buke, a u isto vreme ostvaruju bolji protok. Ostale karakteristike ova dva ventilatora su iste – reč je o tihim ventilatorima velikih dimenzija koji su idealni za kućišta spremna da ih podrže. Veliki protok uz tih rad od svega 24 dB sjajna je vest, posebno kada znamo da je protok 140,2 m3/h.

Noctua NF‑12 PWM je ventilator prečnika 120 mm koji poseduje 4‑pinski PWM priključak. Ovo je možda najkonzervativnije dizajniran ventilator u ponudi. Njegovih sedam peraja je dizajnirano klasično, bez specifičnosti u izgledu. Ventilator se oslanja na interesantnim idejama, kao što su posebni useci u konstrukciji, a materijal je izabran tako da „klizi“ kroz vazduh smanjujući buku. Iako ima malo manji protok vazduha u odnosu na NF‑S12 koji je istih dimenzija, statički pritisak kod F12 modela znatno je veći. To nam daje indikaciju da je on fokusiraniji i da je namenjen za hladnjake gde je statički pritisak neophodan kako bi se vazduh probio kroz rebra. S druge strane, ventilatori s velikim protokom i malim statičkim pritiskom pogodniji su za „provetravanje“ čitavog kućišta gde su opstrukcije daleko manje i nisu u toj meri neposredne.

Bez turbulencija

Svi testirani ventilatori imaju ram izrađen od kvalitetne plastike, sa „stepenastim“ oblikom koji smanjuje turbulencije. Svaki se oslanja na nove SSO2 lagere, što im omogućava tih i efikasan rad uz dug životni vek od 150.000 časova. Svaki od ovih modela stigao je u Chromax paketu jer koliko god da su ovi ventilatori funkcionalni i kvalitetni, neki korisnici jednostavno ne vole kombinaciju crne i braon boje.

PCPress.rs ImageZa one koji ne žele da stavljaju ventilatore sa braon detaljima u svoje novo crno‑crveno kućište, gde je svaka komponenta prilagođena upravo toj kolornoj šemi, Noctua je ponudila novu liniju Chromax dodataka. Reč je o gumenim apsorberima vibracija koji se nalaze na uglovima Noctua ventilatora i koji su po pravilu braon ili bordo boje. Sada je tu i kompletan izbor crvenih, zelenih, žutih, plavih, belih gumenih dodataka koji će prilagoditi ventilatore svakom kućištu.

PCPress.rs Image

Noctua je oduvek imala specifičnu kolornu šemu koja nije bila po ukusu svakoga i zbog toga je bilo vreme da se kompanija prilagodi tržištu. U skladu s tim, sada možete da imate Noctua kuler bez bež i braon nijansi, što će svakako obradovati estetski orijentisane korisnike, koje je možda samo to sprečavalo da ugrade neki od ovih proizvoda u svoje kućište.

www.noctua.at

(Objavljeno u PC#249)

Facebook komentari: