Revolucionarni računar od papira

PCPress.rs Image„Ovo je budućnost. Za pet godina će sve ovako izgledati“, rekao je tvorac papirnog računara Roel Vertegaal, upravnik kanadskog Queen’s University Human Media Lab. „Ovaj kompjuter izgleda kao list papira, na dodir podseća na papir i njime se upravlja kao listom papira. Savijate ga u mobilni telefon, podižete uglove da biste okrenuli stranice i pišete olovkom po njemu.“

Prototip za smartfon, nazvan PaperPhone, najbolje se može opisati kao fleksibilni iPhone. On radi sve što radi i smart telefon, čuva knjige, pušta muziku i obavlja telefonske razgovore. Ali ekran je načinjen od tankog sloja savitljivog E Ink filma dijagonale devet i po inča. Budući da je savitljiv, lako će stati u svaki džep ili ručnu tašnu.

Doktor Vertegaal će predstaviti svoj papirnati računar desetog maja u Vankuveru. „Došlo je vreme za kancelarije bez papira. Sve će se digitalno čuvati i moći ćete da slažete ovakve kompjutere jedan na drugi kao hrpe papira ili da ih bacate po radnom stolu“, objasnio je on. Njegov pronalazak najavljuje novu generaciju kompjutera koji će biti neverovatno laki, tanki i savitljivi i neće trošiti struju kad ih niko ne dodiruje. U Vankuveru će biti predstavljen i neverovatno tanak kompjuter koji se nosi oko ručnog zgloba pod imenom Snaplet.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Nema dovoljno prostora na iPhone-u? Pre nego što izbrišete uspomene, proverite iOS podešavanja