Rezultati digitalizacije zemljišne administracije predstavljeni predstavniku Svetske banke

Inženjeri Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) predstavili su rezultate u oblasti uspostavljanja najsavremenije digitalne platforme Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka direktoru za strateške i operativne poslove u Svetskoj banci, Anna-i Wellenstein.

Među predstavljenim rezultatima su primeri neverovatne uštede vremena prilikom prikupljanja podataka o parcelama u oblastima u kojima su planirani veliki infrastrukturni projekti. Zatim su predstavljene i mogućnosti za primenu platforme u povećanju bezbednosti dece u saobraćaju, već ostvareni rezultati u oblasti unapređenja adresnog registra, kao i primena satelitskih i ortofoto snimaka u postupku praćenja toka ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata. Time je direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković sa saradnicima predstavio rezultate projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“, koji se realizuje uz podršku Svetske banke. Predstavnik Svetske banke je upoznat i sa projektom “Unapređenje adresnog registra”, koji svojim sredstvima podržava Vlada Republike Srbije.

Anna Wellenstein je jedna od ključnih članova visokog menadžerskog tima Svetske banke u oblasti društvenih, urbanih i ruralnih mogućnosti promena u globalnoj praksi. U Srbiju je došla kako bi se upoznala ne samo sa ostvarenim rezultatima Republičkog geodetskog zavoda u realizaciji projekta „Unapređenje zemljišne administracije“, već i sa sprovedenim reformama u oblasti zakonodavstva i uspostavljanja takozvanog  jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, a od nedavno, i upisa u katastar nepokretnosti i podnošenja poreskih prijava.

U Svetskoj banci Anna Wellenstein je odgovorna za oblasti kao što su: smanjenje rizika od nepogoda, urbana obnova i geoprostorne tehnologije. Jedna od glavnih oblasti njenog delovanja je dizajniranje i finansiranje investicija za primenu reformi u oblasti zakonodavstva kako bi se smanjile stope siromaštva u zemljama u razvoju i unapredio stepen jednakosti. Zato je pokazala posebno interesovanje za teme koje su prezentovane, jer je jedan od ciljeva njene posete bio da prikupi pozitivna iskustva i upozna se sa dobrim rezultatima RGZ-a koje bi bilo moguće primeniti u drugim zemljama.

Izvor: RGZ

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,