Top50 Glas publike

Richard Branson prodao deo akcija Virgin Atlantic-a za 246 miliona evra

Britanski milijarder Richard Branson planira da proda 31% svojih dionica avio-kompanije Virgin Atlantic, koju je osnovao daleke 1984. godine, francusko-holandskoj kompaniji Air France KLM za 220 miliona funti (246 miliona evra). Ovim potezom prestaje da bude većinski vlasnik kompanije, ali ostaje predsednik Upravnog odbora Virgin Atlantic-a.

PCPress.rs Image

Branson je do sada bio vlasnik 51% deonica u Virgin Atlantic-u, a iz američke kompanije Delta Airlines, koja je suvlasnik, potvrdili su da će zadržati svojih 49% udela. Iz Virgin Atlantic-a i Air France KLM-a su objasnili da su ti potezi deo njihovog šireg partnerstva i da će time ojačati strateške, poslovne i finansijske veze.

Virgin Atlantic je dobro poslovao od 2014. do 2016. godine, ali se u 2017. godini stanje pogoršalo zbog referenduma o Brexit-u, i pada vrednosti deonica.

Branson je rekao kako je ovo bila “odlična prilika da se proširi mreža kompanije, te poveća broj onih koji će leteti njihovim avionima, kao i da će ova prodaja biti vrlo korisna kako za radnike, tako i za Virgin brend.

Ovaj događaj bi mogao da označi kraj jedne ere za britanske avio-prevoznike, a iz Virgin Atlantic-a očekuju da će zadržati svoju nezavisnost kao britanska kompanija, te nastaviti da lete kao Virgin brend.

Izvor: theguardian.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,