Računari i Galaksija

RIM je postao BlackBerry

Različiti analitičari, IT novinari i stručnjaci uglavnom su se slagali u jednom kada se govorilo o kompaniji Research in Motion, da je ovoj kompaniji neophodna promena.

BlackBerry Z10
BlackBerry Z10

Proizvođač BlackBerry uređaja danas je najavio promenu koju većina nije očekivala, promenio je ime. Kompanija se sada zove baš kao i njeni proizvodi – BlackBerry.

Izvršni direktor kompanije, Torsten Heins, rekao je da se radi o odlučujućem momentu u njenoj istoriji.

“RIM je napravio prvi BlackBerry smartfon i promenio način na koji milioni ljudi širom sveta komuniciraju”, rekao je on i dodao da je sada, kada izlazi novi BlackBerry OS, koji redešiniše mobilno računarstvo,  pravo vreme da usvoje i poznato BlackBerry ime.

Iako je ovo jedna od najvećih vesti sa današnje konferencije, nije bila i njen povod, već su to novi proizvodi – BlackBerry 10, nova verzija mobilne platforme ovog proizvođača, kao i novi smartfoni – BlackBerry Z10 i BlackBerry Q10.

Oba modela imaju dvojezgarne procesore na 1,5GHz, 2GB RAM-a i 16GB interne memorije, a dok se u slučaju modela Q10 radi o “klasičnom” BlackBerry telefonu sa fizičkom tastaturom, model Z10 je 4,2-inčni full-touchscreen telefon.

BlackBerry Z10 će na određenim tržištima biti dostupan već od sutra, dok bi Q10 trebalo da stigne u aprilu.

Što se strukture kompanije tiče, danas najavljena novina je da na mesto kreativne direktorke dolazi Ališa Kiz, a BlackBerry nije jedina tehnološka kompanija u kojoj se na ovoj poziciji nalazi muzičar.  Lady Gaga je kreativni direktor u Polaroidu, a will.i.am u kompaniji Intel.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,