RNIDS: Izveštaj radne grupe o izboru predloga za ćirilički domen Srbije

PCPress.rs ImageRadna grupa za izbor ćiriličkog domena najvišeg nivoa Republike Srbije usvojila je izveštaj o izboru predloga koji se upućuju na glasanje za izbor ćiriličkog domena.
Predlozi su prikupljani tokom marta i aprila 2010. putem ankete i foruma na Internet lokaciji RNIDS-a, anketama sprovedenim na informatičkim skupovima i preko foruma koje su organizovali informatički časopisi i novine.
Predložena oznaka morala je da bude smislena, relevantna, praktična i civilizacijski prihvatljiva, da prepoznatljivo ukazuje na državu Srbiju, sadrži najmanje dva različita mala ćirilička slova i bar jedno malo slovo jedinstveno za ćiriličko pismo: б, г, д, ђ, ж, з, и, л, љ, њ, п, ћ, ф, ц, ч, џ, ш. Uz ovo su išla i dva dodatna ograničenja – brojevi i drugi znaci nisu bili dozvoljeni, a susedna slova nisu smela da budu ista.
Ukupno je prikupljeno 92 predloga, među kojima je bilo 78 jedinstvenih. Četrnaest duplikata su posledica činjenice da se među predlozima i pored izričito istaknutog zahteva da, između ostalog, budu ispisani ćirilicom, ipak pojavilo i 25 koji nisu ispunjavali taj osnovni kriterijum. Radna grupa je odlučila da razmotri čak i takve predloge umesto da ih automatski odbaci, ali tek pošto ih prethodno „prečisti“. Od ponuđenih predloga koji su ispunili ove zahteve najčešće su bila zastupljena sledeća četiri: срб, сб, србија и рсб.
Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) od 10. maja prikuplja glasove za izbor jednog od ta četiri ćirilička imena domena Srbije koja su ušla u uži krug. Imena su poređana prema tome koliko puta su bila predložena, a svako od njih zadovoljava sve postavljene uslove koje je propisala Internet korporacija za dodeljivanje imena i brojeva (ICANN).
Glasačke „kutije“ postavljene su na web lokacijama: RNIDS-a http://www.glasanje.rnids.rs/) , časopisa Mikro (http://www.mikro.rs/) i časopisa Svet kompjutera (http://www.sk.rs/info/form-rnidsglasanje.html).
Izveštaj radne grupe može se pročitati ovde.
Spisak svih pristiglih predloga sa ocenom svakog predloga, koji je Radne grupa usvojila kao konačni, može se pogledati ovde.

Pročitajte i:  Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

Izvor: RNIDS

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,