BIZIT plus

Robot Boston Dynamics-a Atlas upravo je postao gimnastičar

Najnoviji video koji nam dolazi iz Boston Dynamics-a ne iznenađuje, ali je i veoma impresivan i strašan u isto vreme. U toku proteklih nekoliko godina, videli smo Atlasa kako hoda po neravnom terenu i skače parkur skokove. Sa druge strane, ovo je nešto sasvim novo. Ovaj robot stoji na rukama, pravi kolutove ali i skače oko svoje ose, bez gubljenja ravnoteže.

boston dynamics robot atlas

Novi način rada samog Atlasa čini da pokreti budu mnogo prirodniji nego ranije, da mu je manje potrebno vremena da napravi pokret ali i da je povećana uspešnost izvođenja pokreta na 80 odsto.

U poslednjem zabeleženom performansu, Atlas koristi svoje celo tejelo kako bi izveo niz manevara koje smo do sada mogli povezati sa, na primjer, gimnastikom i fizičkim vaspitanjem ljudskih bića. Inače, robot Atlas stvoren je 2013. godine, a zamišljen je kao humanoidna mašina sposobna za potragu i spasavanje unesrećenih osoba.

Robot Spot kompanije Boston Dynamics trentno je dostupan za komercijalnu upotrebu i može se poručitii. Iako ga ne mogu kupiti fizička lica, veoma važne muštertije mogu – recimo, velika preduzeća mogu svoj čopor da pošalju na gradilište ili na poslove bezbednosti na javnom mestu. Koja god da im je uloga, Spot će sigurno impresionirati vaše klijente.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: