BIZIT plus

Robot koji kuću čuva od bubašvaba

Stručnjaci s Heriot-Watt univerziteta u Edinburgu su napravili specijalnog robota, a u pitanju je AI mašina koja bubašvabe tamani laserima.

PCPress.rs Image

Neki nisu za to da se bube uništavaju na ovaj način, ali naučnici ističu da se radi o rešenju koje je bolje i zdravije od različitih otrova koji se koriste decenijama, čak stolećima. Ističe se da novi robot može da uništava i druge insekte, ali se kaže da su baš bubašvabe idealne za testiranje, budući da su najotpornije.

Robot se sastoji iz malog kompjutera, dve kamere i lasera od 1.600 milivati (mW). Bube traži uz pomoć mašinskog vida, ali još uvek nije savršen pa ima mesta za brojne popravke. Robot bi, kad bude bio gotov, mogao da se koristi u skladištima, silosima, fabrikama – posebno onim za preradu hrane, a kao još jedna prednost se ističe i to što je ovo rešenje na kraju i jeftinije od kupovine insekticida.

Ova mapina nije dobra za kućnu upotrebu, jer laser može da ošteti ljudsko oko. Maina je dakle za velike prostore, za mesta na kojima nema ljudi, ili su dovoljno daleko.

Pročitajte i:  Kuhinja budućnosti: Kad robot sprema šnicle

Izvor: Futurism

Facebook komentari: