BIZIT plus

Google traži od indijskog Vrhovnog suda blokiranje presude za Android sisteme

Naredba treba da stupi na snagu 19. januara.

PCPress.rs Image

Indija je ključno tržište za Google

Google se obratio indijskom Vrhovnom sudu kao „poslednjoj nadi“. Kompanija želi da sud blokira nalog koji ima potencijal da preoblikuje Android ekosistem. Prošlog oktobra, Komisija za konkurenciju Indije (CCI) kaznila je Google sa 161,9 miliona dolara. Komisija je zabranila pretraživaču da zahteva od OEM-a da unapred instaliraju Google aplikacije i usluge na svoje telefone.

Zatim, žalbeni sud odbacio je zahtev kompanije da blokira presudu, koja bi trebalo da stupi na snagu 19. januara. Prema sudskim dokumentima, Google je podneo žalbu na odluku najvišem sudu Indije. Kompanija navodno vidi taj napor kao svoju poslednju nadu da spreči da naredba CCI-ja utiče na njeno poslovanje.

Iako je kazna od 161,9 miliona dolara mala za Google, ova naredba će verovatno primorati kompaniju da dramatično promeni svoje ugovore sa proizvođačima Android-a. CCI nastoji da spreči Google da uključi klauzule o „anti-fragmentaciji“.

97 odsto telefona u Indiji koristi Android operativni sistem

Naime, Android je sistem otvorenog koda, što znači da ga svako može slobodno koristiti i razvijati kako bi napravio modifikovani mobilni operativni sistem. Model otvorenog koda naravno ne izaziva zabrinutost za konkurenciju – naprotiv. Međutim, zabrinutost Komisije odnosi se na uslove za korišćenje Google-ovih vlasničkih aplikacija i usluga na Android uređajima, koje nisu otvorenog koda.

Pročitajte i:  Binance se registrovao kod indijskog finansijskog nadzornika

Konkretno, ako proizvođač želi da unapred instalira Google aplikacije, uključujući Google Play prodavnicu i Google pretragu, na bilo koji od svojih uređaja, Google zahteva od njega da sklopi „ugovor protiv fragmentacije“.  Na taj način proizvođači nisu smeli da na svoje telefone, pametne uređeje integrišu modifikovane verzije Android OS-a. Tako je Google osiguravao svoju dominaciju na tržištu mobilnih operativnih sistema.

Takođe, naredba bi primorala kompaniju da dozvoli usluge plaćanja trećih strana na Google Play prodavnici i omogući korisnicima da deinstaliraju aplikacije Google-a koje ne žele na svojim telefonima. Indija je ključno tržište za Google. U Indiji postoji oko 606,6 miliona korisnika pametnih telefona, a oko 97 odsto telefona u Indiji koristi Android. Drugim rečima, kompanija ne sme sebi da dozvoli veliki propust i izlazak sa tržišta.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: