BIZIT plus

Robot koji oblači odeću

Robot koji može da „imitira“ pokrete dve ruke negovatelja dok oblači pojedinca. 

Do sada su roboti za pomoćno oblačenje, dizajnirani da pomognu starijoj osobi ili osobi sa invaliditetom da se oblače, kreirani u laboratoriji kao jednoruka mašina, ali istraživanja su pokazala da to može biti neprijatno za osobu koja se brine ili nepraktično. Da bi se uhvatio u koštac sa ovim problemom, Jihong Zhu, istraživač robotike na Institutu za bezbednu autonomiju Univerziteta u Jorku, razvija šemu pomoćnog oblačenja sa dve ruke inspirisanu negovateljima koji su pokazali da su potrebne specifične akcije da bi se smanjila nelagodnost i uznemirenost pojedinca i njihova briga.

Zhu je prikupio važne informacije o tome kako su se negovatelji kretali tokom vežbe oblačenja, omogućavajući robotu da posmatra i uči iz ljudskih pokreta, a zatim, pomoću veštačke inteligencije, generiše model koji oponaša kako ljudski pomagači obavljaju svoj zadatak. Tim je takođe uspeo da napravi algoritme koji su robotsku ruku učinili dovoljno fleksibilnom u svojim pokretima da može da izvrši akcije povlačenja i podizanja, ali i da bude sprečena da izvrši akciju blagim dodirom ljudske ruke, a da se robot ne opire. 

Pročitajte i:  Mravi kao inspiracija: Kad roboti rade u kolektivu

Ova tehnologija bi mogla biti značajna u sistemu socijalne zaštite kako bi se omogućilo radnicima da provode manje vremena na praktičnim zadacima, a više na zdravlju i mentalnom blagostanju pojedinaca. 

Poverenje je značajan deo ovog procesa, kaže Zhu, a sledeći korak u ovom istraživanju je testiranje bezbednosnih ograničenja robota i da li će ga prihvatiti oni kojima je najpotrebnije. 

Izvor: techbriefs.com

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *