BIZIT plus

Šta rade roboti u NIS-u

Stalne inovacije i upotreba modernih tehnologija za kompaniju NIS su svakodnevna praksa, a u poslednjih par godina NIS je zakoračio i na polje robotizacije.

PCPress.rs Image

Za manuelne i repetitivne radnje koje ograničavaju kreativno razmišljanje, a iziskuju dosta vremena, Robotska automatizacija procesa (RPA) je idealno rešenje. U pitanju je softverska tehnologija koja omogućava da se konfiguriše računarski softver tj. „robot” koji oponaša manuelne radnje čoveka i komunicira sa sistemima kako bi izvršio neku poslovnu aktivnost.

RPA je prvobitno primenjivana u sektorima kao što su finansije, osiguranje i bankarstvo, gde su postojali visoki stepeni rutinizacije i repetitivnih poslovnih procesa. S daljim razvojem tehnologije, RPA se proširila na druge industrije, jer se povećala svest o njenim prednostima. RPA je u Srbiji zastupljena tek nekoliko godina, a jedna od kompanija koje su pioniri u uvođenju ove tehnologije je NIS.

Put do robota u NIS-u

U NIS-u navode da im je cilj da primenom RPA tehnologije operativne aktivnosti koje zaposlenima oduzimaju vreme automatizuju u meri u kojoj je to moguće.

„Ciljevi za robotizaciju od samog starta bili su povećanje efikasnosti rada kreiranjem softverskih robota koji umesto zaposlenih izvršavaju tipske, ponavljajuće zadatke, zatim smanjenje broja manuelnih ponavljajućih aktivnosti i broja grešaka, ali i održavanje liderske pozicije u oblasti upotrebe savremenih tehnologija”, objašnjava Nada Nikolić, rukovodilac Službe za RPA programiranje u NIS-u.

PCPress.rs Image

Inače, put do robota u ovoj kompaniji je takav da ukoliko zaposleni primete da postoje određeni procesi koji mogu da budu automatizovani, mogu da zatraže svog pomoćnika, robota. Nakon toga se radi procena izvodljivosti robotizacije procesa, kao i njene prednosti. Postoji globalno mišljenje da će robotizacija dovesti do zamene čoveka u izvršavanju poslova, ali ona zapravo omogućava da se zaposleni usmere ka zahtevnijim i kreativnijim poslovima.

Pročitajte i:  OpenAI: Dan kada su roboti počeli da uče kao ljudi

„Prva pomisao kolega je da se robotizacijom gubi ljudski faktor i kontrola nad njihovim procesom. Međutim, taj mit se potpuno razbije kada vide da to nije zamena, već pomoć pri ljudskom faktoru gde su česte ručne greške, a robotu je greška moguća samo ako radi sa pogrešnim informacijama”, kaže Nada Nikolić.

Primena i na terenu i u administraciji

U NIS-u roboti imaju svoju primenu na terenu, ali poseban potencijal imaju u administraciji, jer rade u različitim sistemima, u vreme koje zaposlenima odgovara, čak i nakon radnog vremena. Zadaci se izvršavaju u pozadini, tako da zaposleni mogu da obavljaju i druge zadatke, a da im na kraju stigne mejl obaveštenja da je proces završen.

PCPress.rs Image

Implementacija RPA je, na primer, izvršena u procesima obračuna zarade i HR izveštavanja, uvođenjem robota koji su doveli do unapređenja operativne efikasnosti i izmene poslovnih procesa. Pored toga, razvijen je i robot koji kreira dnevni izveštaj trgovanja akcijama i koji u tačno definisano vreme posećuje određene Web sajtove, prikuplja potrebne informacije, sistematizuje ih, kreira zadati izveštaj i zaposlenima dostavlja na kontrolu i verifikaciju.

Pročitajte i:  NIS otvorio prvu samouslužnu kasu na benzinskoj stanici

Zanimanje budućnosti

Kako je robotizacija tema sadašnjosti, ali i budućnosti, veliki broj mladih se interesuje za rad u ovoj oblasti, posebno u NIS-u. U timu za robotizaciju praksu je već obavilo šest studenata, od kojih je jedan ostao deo tima, a njihov izuzetan angažman nije ostao nezapažen: većina robota implementirana je pre očekivanog roka, a realizovano je čak 13 rešenja za kratko vreme.

nis.rs

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *