BIZIT plus

Robot koji pravi kipove kao Mikelanđelo

Ulazimo u novu eru svega i svačega, pa i kiparstva. Tako se ova umetnost više ne odnosi samo na kamene i mermerne blokove iz kojih kipar izvlači željene oblike, već i na robotske stvari poput skeniranja i dizajniranja u posebnim programima.

PCPress.rs Image

Radi se o proizvodu italijanskog startapa Robotor, mašini koja je u klesanju kipova podjednako dobra kao renesansni umetnici. Bar tako kažu. Osnivač kompanije Giacomo Massari ističe da je ljudska ruka ipak i dalje važan faktor u umetničko-mašinskom procesu, čime potkrepljuje svoju tvrdnju da roboti ne otimaju ljudske poslove, već iha samo olakšavaju. To je neobičan iskaz ako se ima u vidu da je njegova kompanija uvela robota u staru umetnost koja je sve do sada bila isključivo ljudska stvar.

Robot-kipar je dobio ime 1L, a može da radi bez pauze. To je na kraju rajeva i najveća razlika (neki kažu prednost) u odnosu na obične radnike i umetnike kojima je san neophodan da bi živeli. Umetnicima koji za rad koriste ruke se ova ideja baš i ne dopada, pa skulptor iz Firence Lorenzo Calcinai kaže da će čovek uskoro zaboraviti kako se radi bez pomoći mašina, sopstvenim prstima.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Čuda sa CES-a

Sasvim je sigurno da će čovečanstvo još dugo više ceniti ono što je nastalo iz ljudske mašte, ali bi roboti s umetničkom crtom jednog dana ipak mogli da postanu kreatori novog doba. Možda kad prestanu da zavise od pomoći sa strane.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,