BIZIT plus

Robot koji razume astronaute: CIMON ponovo na Internacionalnoj svemirskoj stanici

Astronauti su sve bliže tome da dobiju napredniju robotsku asistenciju u kosmosu, a nakon što se robot CIMON sa Internacionalne svemirske stanice 27. avgusta vratio na Zemlju, posle uspešno provedenog vremena u svemiru.

PCPress.rs Image

Robot je tokom svog boravka u stanici uspešno demonstrirao AI veštine, poput identifikovanja astronauta i davanja instrukcija za rešavanje određenih problema, kao i sposobnost da se kreće u uslovima bez gravitacije, što je samo početak robotskih eksperimenata u ovim uslovima. IBM i Airbus, koji su zajedničkim snagama kreirali prvog CIMON robota, radili su i na njegovom nasledniku, čijem je razvoju doprinelo i sve ono što se naučilo od loptastog robota prve generacije. Tako je novi CIMON dobio snažniji kompjuter, bolje mikrofone, poboljšanu kontrolu kretanja, i bolji sistem za prepoznavanje govora. CIMON druge generacije se do stanice vratio u decembru, a kako bi se započelo sa novom serijom testiranja.

Robot se, naravno, nije vratio isti, pa je, između ostalog, dobio i značajno unapređenje za sistem veštačke inteligencije. Tako je CIMON-2 sada sposobniji da identifikuje različite ljudske emocije, a prema tonu glasa. Novi robot bi na stanici trebalo da ostane u naredne tri godine, a glavni cilj mu je da i dalje evoluira u smeru robotskih pomoćnika koji bi astronautima bili podrška na dugim putovanjima kroz kosmos, kada komunikacija sa Zemljom nije moguća.

Pročitajte i:  Nvidia blizu toga da prestigne Apple i postane druga najvrednija firma na svetu

Izvor: Futurism

Facebook komentari: