Top50 Glas publike

Trideset godina ransomeware-a: Bizarni napad od kojeg je sve počelo

Ransomeware je tokom 2019. godine bio jedna od najvećih online pretnji, a sve ukazuje na to da bi tako moglo da bude i u budućnosti. Mnoge javne ustanove postale su žrtve malvera koji, kada stignu na ciljane uređaje, enkriptuju čitavu mrežu, da bi napadači nakon toga tražili otkup za povraćaj podataka.

PCPress.rs Image

Ono što je danas jedna od najvećih cyber pretnji, počelo je skromno u decembru 1989. godine, kroz kampanju koju je organizovao samo jedan čovek. Kampanja je dobila ime AIDS Trojan, a zbog toga što je ciljala one koji su se našli na AIDS konferenciji Svetske zdravstvene organizacije koja je pre trideset godina održana u Stokholmu. Tako su svi učesnici konferencije dobili po jedan flopi disk sa malicioznim kodom koji je potom ulazio na MS-DOS sisteme, te brojao koliko je puta pokrenut uređaj na kojem se našao. Kada bi neka mašina bila pokrenuta po 90. put trojanac bi enkriptovao sve fajlove, i učesnike sprečavao da im pristupe.

Pročitajte i:  Chrome ekstenzija krade kriptovalute

PCPress.rs Image

Pogođenim učesnicima se nakon toga na ekranima prikazivala poruka ‘PC Cyborg Corporation,’ te zahtev za uplatu sume od 189 dolara na adresu u Panami, a kako bi se povratili izgubljeni dokumenti. I tako je nastao prvi ransomeware, doduše neuspešan, pošto je enkripcija bila toliko slaba da su bezbednosni eksperti sa konferencije uspeli da je premoste. U to vreme počela je i bitka koja traje i danas, pa cyber napadači u poslednjih trideset godina smišljaju nove ransomeware lance, dok bezbednosni eksperti rade na alatima koji bi ih sprečili ili bar ublažili.

Izvor: ZD Net

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,