BIZIT plus

Robot sa Internacionalne svemirske stanice se vratio na Zemlju

Ljudi su sve bliže tome da dobiju napredniju robotsku asistenciju u kosmosu, a nakon što se robot CIMON sa Internacionalne svemirske stanice 27. avgusta vratio na Zemlju, posle uspešno provedenog vremena u svemiru.

PCPress.rs Image

Robot je tokom svog boravka u stanici uspešno demonstrirao AI veštine, poput identifikovanja astronauta i davanja instrukcija za rešavanje određenih problema, kao i sposobnost da se kreće u uslovima bez gravitacije, što je samo početak robotskih eksperimenata u ovim uslovima.

IBM i Airbus, koji su zajedničkim snagama kreirali prvog CIMON robota, sada rade na njegovom nasledniku, čijem će razvoju doprineti i sve ono što se naučilo od loptastog robota prve generacije. Tako se planira da novi CIMON ima snažniji kompjuter, bolje mikrofone, poboljšanu kontrolu kretanja, i bolji sistem za prepoznavanje govora. CIMON druge generacije bi do stanice trebalo da stigne u decembru, a kako bi se započelo sa novom serijom testiranja.

CIMON sistem polako postaje hub za eksperte iz celog sveta, pa su stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država po ugledu na njega nedavno predstavili Astrobee robota, dok je Rusija u kosmos poslala svog humanoidnog robota Fedora. Sve je više onih koji u robotima vide dragocene alate za pomoć u funkcionisanju u kosmosu, a posebno u budućnosti kada će astronauti sve više vremena provoditi daleko od Zemlje.

Pročitajte i:  Tehnologija i daleka prošlost: Kad fosil postane robot

Izvor: Engadget

Facebook komentari: