Roboti-mravi: Timski rad za prevazilaženje prepreka

Naučnici su uspeli da osećaj za timski rad koji imaju mravi prilikom pronalaženja hrane, te zaobilaženja prepreka, prenesu i na robote, i formiraju tim koji je sastavljen od jednostavnih robotskih jedinica.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da su eksperti sa švajcarskog Instituta za tehnologiju uspeli da kreiraju sićušne robote koji funkcionišu kao stanovnici mravinjaka. Tako novi roboti mogu da skaču kako bi zaobišli prepreke, te komuniciraju jedni sa drugima kako bi razmenjivali iskustva i zajedno rešavali kompleksne zadatke. Radi se o sistemu “Tribots” koji je sastavljen od takozvanih “origami robota” koji su autonomni i imaju tri nožice uz pomoć kojih se kreću. Njihovi pokreti zasnovani su na kretanju Odontomachus mrava koji se kreću poput običnih insekata sve dok ne naiđu na opasnost, kada uz pomoć vilica prave velike skokove kako bi pobegli od predatora. Svaki pojedinačni robot ima minimalnu inteligenciju, ali kada se poveže sa drugim robotskim jedinicama kreira sistem koji može da rešava kompleksne slagalice, te zajedno lakše prevazilazi prepreke.

Pročitajte i:  Boston Dynamics napravio robota s krznom

Svaki robot, kao i u mravljim kolonijama, može da ima različite uloge, a može i da automatski preuzima novu ulogu kada se grupa nađe u novom okruženju, ili kada neki drugi robot pretrpi oštećenja. Roboti bi u budućnosti mogli da se koriste u kriznim situacijama, budući da im veličina dozvoljava da uđu u svaki prostor, a komunikacija se ne oslanja na GPS što je korisno kada svi sistemi padnu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,