BIZIT plus

Robotske ruke pomažu ljudima sa paralizom

Nova tehnika omogućuje ljudima da kontrolišu bioničke ruke uz minimalan mentalni napor.

PCPress.rs Image

Komunikacija između mašine i mozga

U budućnosti ljudi koji imaju paralizu ruku moći će mnogo jednostavnije da se hrane. Istraživači predvođeni Univerzitetom Johns Hopkins razvili su novu tehniku koja omogućuje delimično paralizovanom čoveku da se hrani pomoću robotskih ruku. Ceo sistem povezan je preko interfejsa između mozga i mašine.

Čovek sa paralizom treba da pravi male pokrete pesnicama kako bi zatim mehaničke ruke koje koriste viljušku i nož sekle hranu i prinosile mu je ustima.

Nova metoda se usredsređuje na zajednički kontrolni sistem koji minimizira količinu mentalnih informacija potrebnih za završetak zadatka. Moguće je mapiranje slobode kretanja od četiri stepena (po dva za svaku ruku) na čak 12 stepeni kretanja za kontrolu ruke robota. Takođe, inteligentni odgovori ekstremiteta zasnovani na brzim reakcijama su smanjili opterećenje.

Tehnologija je još u ranoj fazi razvijanja. Naučnici žele da dodaju senzorne za povratne informacije slične dodiru umesto da se oslanjaju isključivo na vizuelne efekte. Takođe, istraživači se nadaju da će poboljšati tačnost i efikasnost uz istovremeno smanjenje potrebe za vizuelnom potvrdom.

Za dalji napredak veoma je značajno da za sada robotske ruke poput ovih omogućuju složene pokrete i pružaju više nezavisnosti osobama sa invaliditetom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: