ERP 2024

Instagram testira AI funkciju potvrđivanja broja godina putem skeniranja lica

Instagram testira nove metode za korisnike kako bi verifikovali svoju starost, uključujući AI alat koji procenjuje koliko imate godina samo skeniranjem vašeg lica. Zvanično, morate imati najmanje 13 godina da biste se registrovali za Instagram nalog, ali godinama se kompanija malo trudila da primeni ovo pravilo.

Instagram testira AI funkciju potvrđivanja broja godina putem skeniranja lica

Instagram koristi automatizovane sisteme za traženje maloletnika

Nakon što su stručnjaci za privatnost i bezbednost dece tužili Instagram, platforma je uvela sve više funkcija za proveru starosti, kao i metode za odvajanje mlađih korisnika od odraslih. Trenutno, Instagram traži od korisnika da verifikuju svoje godine samo kada tinejdžeri pokušaju da izmene svoj datum rođenja kako bi ih prikazali kao 18 ili više. Da bi potvrdili svoje godine, korisnici mogu da šalju slike različitih ličnih karata, a od sada će korisnici u SAD-a imati dve dodatne opcije: društveno jamčenje i AI procenu.

Za prvi metod, Instagram će zamoliti tri zajednička pratioca korisnika da potvrde koliko su stari. Zajednički pratioci će morati da budu stariji od 18 godina i imaće tri dana da odgovore na zahtev Instagram-a. Drugi metod, AI procena, uključuje slanje video selfija kako bi se pomoću mašinskog učenja procenila starost osobe. Ovo nije jedini alat sa veštačkom inteligencijom koji Instagram koristi da pokuša da proceni starost korisnika.

Pročitajte i:  Južna Koreja će biti domaćin drugog samita o AI bezbednosti od 21. do 22. maja

Kompanija od 2019. godine koristi automatizovane sisteme za traženje maloletnih korisnika. Ovi alati skeniraju informacije poput rođendanskih postova korisnika i starosti njihovih grupa prijateljstva. Ukoliko korisnik tvrdi da ima 20 godina, ali objavi postove o proslavi svog 17. rođendana, njegov nalog će biti označen i možda će morati da potvrdi svoje godine. Instagram navodi da radi na dodavanju novih podataka u ovom sistemu, pa čak i testira alatku za analizu jezika koja će odrediti da li je korisnik odrasla osoba ili tinejdžer na osnovu načina na koji piše.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,