ERP 2024

Rolls-Royce i Intel rade na samoupravljivim brodovima

Rolls-Royce je najavio partnerstvo sa kompanijom Intel, a kao korak ka konstruisanju potpuno autonomnih brodova. Naime, Rolls-Royce odeljak koji se bavi gradnjom autonomnih plovila odvojio se od dela kompanije koji je zadužen za proizvodnju automobila, te na tehnologiji autonomnih brodova radi od 2010. godine.

PCPress.rs Image

Brodograditeljski odeljak kompanije Rolls-Royce ranije je najavio da autonomna plovila planira do 2025. godine, a kao deo te inicijative se početkom 2018. pojavio Intelligent Awareness sistem za brodove sa posadom. Sistem se sastoji od mreže kamera, LIDAR-a i radara, koje nadgleda centralni program. Koristeći algoritme „mašinskog vida“, ovaj program traga za preprekama poput drugih brodova na pučini, o čemu obaveštava posadu. U okviru novog partnerstva sa Intel-om Rolls-Royce će koristiti 3D NAND za čuvanje podataka koje prikupi centralni program, te Intel Xeon čipove koji će biti zaduženi za njihovu obradu.

Tako novi sistem predstavlja „oči i uši“ broda, te o potencijalnim preprekama koje bi mogle da dovedu do nesreće posadu obaveštava u realnom vremenu. Pored toga, Intelligent Awareness sistem može automatski da klasifikuje brodove koji se približavaju, i odredi da li se radi o kruzerima, tankerima, ili o nekoj drugoj vrsti plovila, te da pruža bolju vidljivost i u lošim vremenskim uslovima.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

PCPress.rs Image

Sistem se trenutno testira na malom broju brodova, a Rolls-Royce već počinje sa širom prodajom kako bi ga učinio dostupnijim, što će stvoriti uslove za detaljnije testiranje u različitim uslovima.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: