Rolls Royce razvija motore za leteći taksi

Poznati britanski proizvođač luksuznih automobila, Rolls Royce, razvija potisni sistem motora koji bi trebao da bude osnova letećih taksija, za koje očekuju da će biti na nebu već početkom sledeće decenije. Kompanija kaže da radi na planovima za električno vozilo sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, koje će biti u stanju da poveze petoro ljudi.

Taksi bi leteo maksimalnom brzinom od 402 km/h a domet bi mu bio oko 700 km. Kao inicijalni koncept za pokretanje vozila uzeta je tehnologija gas turbine za generisanje električne energije, koja bi napajala šest električnih potisnika, specijalno dizajniranih da budu tihi, što je jedna od najvažnijih stvari ako bi se vozilo upotrebljavalo u urbanim sredinama. Krila su predviđena da se rotiraju za 90 stepeni, kako bi obezbedilo vertikalno sletanje i poletanje, pa bi vozilo moglo da koriste postojeće heliodrome.

Iz Rolls Royce-a su rekli da veruju da će tehnologija koju danas razvijaju biti dostupna za testiranje već sredinom 2020. godine i da će ubrzo nakon toga moći da predstave koncept koji je i komercijalno održiv.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,