BIZIT plus

RSS: Lakši način za čitanje weba

rss-iconProšle godine je na Međunarodni praznik rada održan prvi RSS Awareness Day. Izgleda da su organizatori pomislili da je jedan bio dovoljno, pa ga ove godine ne organizuju, ali to nije razlog da ne dignemo vašu informisanost o RSS tehnologiji.

Ukratko, radi se o načinu da se pretplatite (bez plaćanja) na sadržaj (kompletan ili pojedine delove) omiljenih web sajtova. Kada to uradite, ne morate proveravati jel na njima ima novih sadržaja, već se novi sadržaji automatski pojavljuju u vašem čitaču RSS feedova. A čitač može biti program na vašem računaru (web browseri ili specijalizovane aplikacije) ili online usluga kao što je Google Reader.

Da neki sajt ima RSS feed lako ćete otkriti. Aktuelne verzije web browsera prikazuju karakterističnu narandžastu ikonu u polju sa adresom sajta, a klik na nju omogućava da odaberete na koji tip feeda ćete se pretplatiti (prema tehnologiji koja se koristi ili prema sadržaju). Neki sajtovi imaju i ikonu za feed postavljenu na samu stranicu, a oni koji nude više feedova i posebnu stranu sa spiskom. I sajt koji trenutno čitate ima svoj RSS feed (pogledajte desni kraj adresnog polja).

Pročitajte i:  Reddit i ugovor o obuci AI za prodaju sadržaja

Za kraj, evo zgodnog video klipa koji na jednostavnom engleskom objašnjava čemu RSS služi i zašto ga morate koristiti:

Facebook komentari: