ERP 2024

Rusija ponovo kažnjava Google

Sud u Moskvi saopštio je odluku o kažnjavanju Google-a sa 15 miliona rubalja odnosno 260.000 dolara zbog višestrukog nepoštovanja ruskog zakona koji zahteva od tehnoloških kompanija da lokalizuju korisničke podatke.

PCPress.rs Image

Google još uvek nije blokiran u Rusiji

Rusija je izrekla više novčanih kazni stranim tehnološkim kompanijama poslednjih godina zbog niza prekršaja. Mišljenje kritičara je da Moskva tako pokušava da izvrši veću kontrolu nad internetom.

Rusija je ograničila pristup Twitter-u i drugim vodećim društvenim mrežama kao što su Meta, Instagram i YouTube. Međutim, platforme iako pod pritiskom, ostaju dostupne bar za sada.

Moskva se posebno protivi tretmanu koji Youtube ima prema ruskim medijima. Zamenik šefa za informacionu politiku Anton Gorelkin, rekao je da Google još uvek nije u opasnosti da bude potpuno blokiran.

„Blokiranje je ekstremna mera i Youtube i Google nisu prešli još uvek granicu razumnosti ali su uključeni u informacioni rat protiv Rusije“, rekao je Gorelkin.

Okružni sud u Moskvi saopštio je da je izrekao novčanu kaznu za ono što je opisao kao ponovljeni Google-ov propust da skladišti lične podatke ruskih korisnika u bazama podataka na teritoriji Rusije. Google je preselio neke zaposlene iz Rusije nakon rata koji je počeo krajem februara.

Pročitajte i:  Google Podcasts uskoro prestaje sa radom, korisnici pozvani da pređu na YouTube Music

Takođe, aplikacija za deljenje fotografija LikeMe kažnjena je sa 1,5 miliona rubalja za prvi prekršaj. Google-ova sposobnost da vrši plaćanja znatno je otežana. Google-ova ruska podružnica najavila je planove za podnošenje zahteva za bankrot nakon što su vlasti u Rusiji zaplenile bankovni račun.

Gorelkin je rekao da Google ne bi mogao da bude globalni lider bez operacija u Kini. On je takođe ukazao na Yandek platformu koja je namenjena prvenstveno za ruske korisnike i pruža usluge vezane za internet. Yandek može da bude veliki konkurent Google-u. „Siguran sam da će Google ostati u Rusiji ako ne pređe granicu“, rekao je Gorelkin.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,