BIZIT plus

Rusija ukida plaćanje kriptovalutama

Državljani Rusije ubuduće neće moći da robu i usluge plaćaju kriptovalutama, a nakon što je Vladimir Putin potpisao uredbu kojom se to zabranjuje. Odluka je došla zbog značajnog protivljenja ruskih finansijskih vlasti korišćenju kriptovaluta, uz objašnjenje da ugrožavaju stabilnost zemlje.

PCPress.rs Image

U pitanju je deo globalnog obračuna sa svetom kriptovaluta, jer su mnoge vlade odavno zabrinute da bi digitalne valute mogle da poremete njihove finansijske sisteme. Od menjačnica u Rusiji se zahteva da odbijaju transakcije u okviru kojih se nešto plaća digitalnim valutama. Mediji su ranije pisali o tome da su neke ruske kompanije spas potražile upravo u kriptovalutama, a nakon početka sankcija. Vrednost Bitcoina je zbog toga zabeležila nagli rast, ali je tome došao kraj.

Ruske vlasti nisu lude za digitalnim valutama, pa je Centralna banka Rusije još pre nekog vremena tražila njihovu zabranu. Tvrdi se da novi zakon nije potpisan zbog tog zahteva, ali je do zabrane došlo. Državljani Rusije će i dalje moći da investiraju u valute kao što je Bitcoin, te da rudare, ali ne i da kriptovalute koriste za plaćanje.

Pročitajte i:  Microsoft optužio Rusiju za novi hakerski napad

PCPress.rs Image

Zakoni koji se tiču kriptovaluta su u Rusiji veoma komplikovani, jer je Centralna banka te zemlje ranije pozvala na zabranu rudarenja Bitcoina i kripto transakcija, ali je početkom 2022. godine rusko Ministarstvo finansija saopštilo da će biti neophodno da se dozvoli razvoj ove tehnologije. Čak je i Putin imao pozitivne komentare o rudarenju, ali to više nije slučaj.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,