BIZIT plus

Ruska letelica Luna-25 se srušila na Mesec

Poslednji pokušaj Rusije da stigne do Meseca bio je 1976. godine.

PCPress.rs Image

“Neočekivana situacija”

Prvi pokušaj Rusije da sleti na Mesec od 1976. godine završio se razočarenjem. Deset dana nakon lansiranja 10. avgusta, ruska državna svemirska agencija Roskosmos potvrdila je da je letelica Luna-25 izmakla kontroli i udarila u Mesec.

„Letelica je izgubila kontrolu i započela kretanje koje nije bilo predviđeno i očekivano. Nakon toga letelica se srušila na Mesec“, naveo je Roskosmos u saopštenju. Roskosmos je prvobitno prijavio incident kao “neočekivanu situaciju” pre nego što je podelio vesti o nesreći.

Cilj misije je bio pronalazak leda, odnosno vode. Letelica je trebala najmanje godinu dana da uzima uzorke i istražuje tlo koje bi potom naučnici analizirali.

Plan je bio da letelica ostane u orbiti Meseca pet dana pre nego što sleti 21. avgusta. Luna-25 je napravila niz slika pre pada, uključujući jedan od kratera Zeeman-a, blizu južnog pola Meseca.

Da je uspela, to bi bila prva letelica koja je sletela na južni pol. Međutim, ta titula bi sada mogla da pripadne Indiji. Rusija se takmičila sa Indijom, čija je letelica lansirana 14. jula, a očekuje se da će sleteti na Mesec 23. avgusta.

Pročitajte i:  Japanska sonda na Mesecu napunila bateriju

Zemlje širom sveta se spremaju za sopstvene misije na Mesec. Sjedinjene Američke Države trenutno imaju planove da astronauti kruže oko Meseca 2024. godine, a zatim da slete na njegovu površinu 2025.godine. Kina, Japan, Meksiko, Kanada i Izrael samo se neke od zemalja koje planiraju da stignu do Meseca.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: