Ruski hakeri ukrali preko 50 miliona lozinki

Oko 34 različite hakerske grupe sa sedištem u Rusiji su uz pomoć malvera kao što su Raccoon i Redline ugrozile preko 50 miliona korisničkih naloga u prvoj polovini 2022. godine.

PCPress.rs Image

Lozinke su često prva meta u ovakvim napadima, a procenjeno je da su ruski hakeri u navedenom periodu izveli skoro 900 hiljada napada. Ukradene informacije su otvarale put ka digitalnim novčanicima u kojima se čuvaju kriptovalute, ali i ka Steam, Roblox, Amazon, te PayPal nalozima. Ugrožene su bile i kreditne kartice, a ciljane su žrtve iz 111 zemalja, najviše iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Indije, Brazila i Indonezije.

Od početka 2022. godine je zabeležen povećan broj malvera za krađu ličnih podataka, a u akcije su bili uključeni i manje vešti hakeri, zahvaljujući alatima koji se lako kupuju na dark web lokacijama. Za krađu informacija dakle više nisu neophodne neke ozbiljne veštine, a bezbednosni eksperti upozoravaju da su na Telegramu trenutno aktivne 34 hakerske grupe, od kojih svaka u proseku ima oko 200 članova. Ova platforma je popularna među ruskim cyber kriminalcima, a preko nje se nude i uputstva za članove, što olakšava sprovođenje malicioznih akcija.

Pročitajte i:  Microsoft: „Ruski hakeri i dalje napadaju naše sisteme“

PCPress.rs Image

U okviru telegram grupa hakeri se dele na „administratore“ i „radnike“, pa prvi potonjima prodaju pristup malverima za krađu osetljivih informacija a „pretplata“ košta nekoliko stotina američkih dolara mesečno. Dobit može da bude daleko veća.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,