Ruski sud naložio hapšenje portparola Mete

Sud u Moskvi je naložio hapšenje u odsustvu portparola kompanije Meta, Andy Stone-a, na dva meseca do suđenja zbog više optužbi povezanih sa terorizmom.

PCPress.rs Image

“Nelegalne radnje zaposlenih u Meti”

Rusija je postala sve oštrija prema Meti nakon početka rata 2022.godine. Glavne društvene platforme Mete – Facebook i Instagram bile su zabranjene ubrzo nakon početka sukoba. Takođe, Meta je kasnije proglašena krivom za “ekstremističke aktivnosti” u Rusiji.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je krivičnu istragu protiv Stone-a krajem prošle godine, ne otkrivajući konkretne optužbe.

Moskovski sud je saopštio da je Stone optužen za “promociju terorističkih aktivnosti, javne pozive na terorističke aktivnosti, javno opravdavanje terorizma, propagandu terorizma i javne pozive na ekstremističke aktivnosti”.

Takođe, sud je naveo da je Stone stavljen na poternicu kako u Rusiji tako i u inostranstvu.

U martu 2022. godine, ruski istražni komitet je saopštio da je otvorio krivičnu istragu o “nelegalnim radnjama zaposlenih u Meti”. Tada je spomenut i Andy Stone. Kompanija je tada navela da je Stone “ukinuo zabranu pozivanja na nasilje protiv ruske vojske na svojim platformama” i time podsticao ekstremističke aktivnosti.

Pročitajte i:  Threads fediverse beta za deljenje postova na Mastodon-u 

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *