Ruski sud: Tehnologija prepoznavanja lica ne narušava privatnost

Dok se neke zemlje zalažu protiv upotrebe tehnologije prepoznavanja lica zbog invazije na privatnost, Rusija zauzima suprotno mišljenje. Sud u Moskvi presudio je da korišćenje tehnologije prepoznavanja lica u gradu ne narušava privatnost građana.

PCPress.rs Image

Aktivisti su se nadali da će sudovi zabraniti upotrebu tehnologije koja se u gradu postavljala tokom 2019. godine – sistem je koštao najmanje 3,3 milijarde rubalja (50 miliona dolara) i sadrži više od 105.000 kamera.

Za sprovođenje karantina i identifikovanje nezadovoljnih

Sistem, koji je ostao operativan tokom čitavog pravnog postupka, sada se koristi da bi se osiguralo da ljudi poštuju karantin vezan za koronavirus, kao i da se identifikuju pojedinci na masovnim događajima i protestima.

Slučaj protiv moskovskog Odeljenja za informacione tehnologiju (DIT) podnela je advokat i aktivistkinja Alena Popova, čija je prethodna tužba odbačena po istom osnovu. Kako prenosi Reuters, ishod ovog slučaja razočarao je one koji su zabrinuti za građanska prava zemlje. „Ova presuda pokazuje da nema pravne zaštite za pritužbe na tehnologiju prepoznavanja lica“, rekao je advokat Popove, Kirill Koroteev.

Pročitajte i:  Nemačka optužuje Rusiju za masovne sajber napade

Izvor: Engadget

Facebook komentari: