Svi možemo biti žrtve virusa, ali ne moramo biti žrtve hakera

Verovatno ste i sami svesni dešavanja u Novom Sadu, gde su hakovani računari koji su korišćeni za komunalne usluge, poreske prijave, izdavanje dozvola, te na kojima se može pronaći veliki broj važnih podataka i informacija.

PCPress.rs Image

Šta se zapravo desilo?

Sistem koji koriste grad Novi Sad i preduzeće Informatika je hakovan i time su nastali ogromni problemi, a za napad je korišćen kriptovirus. Hakeri su tražili od gradske uprave isplatu u bitkoinima, kako bi učinili podatke i informacije ponovo dostupnim. Ogroman problem jeste u tome što je i bekap zaražen kriptovirusom, pa grad nije bio u prilici da povrati podatke.

PCPress.rs Image

Trenutno se radi na ponovnom uspostavljanju sistema, ali to je ogroman, dugotrajan proces u kome će sasvim sigurno biti puno problema. Već sada deo zaposlenih u gradskoj upravi i javnim preduzećima nije dobio plate, a tek će se videti, kako vreme bude prolazilo, kolike će posledice pretrpeti građanstvo, budući da ni sada nema zvaničnih, preciznih informacija šta je nestalo i u kojoj količini.

Gradski informacioni sistem blokiran u nedelju, 1. marta uveče i prema nezvaničnim informacijama traženo je 50 bitkoina, što u ovom trenutku iznosi oko 47 miliona dinara, odnosno skoro 400 hiljada evra. Navodno je otkupnina naknadno smanjena na 20 bitkoina, ali ni ta suma nije plaćena, pa su podaci ostali zaključani. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je saopštio da će biti podignut novi sistem i da nikakva otkupnina neće biti plaćana, a takođe je naveo da je, prema informacijama kojima on raspolaže, do napada došlo preko e-mail poruke.

Pročitajte i:  Stotine hiljada američkih internet rutera uništeno u novootkrivenom hakerskom napadu iz 2023. godine

PCPress.rs Image

Kako se zaštititi?

Podsetićemo naše čitaoce da je i PC Press redakcija bila žrtva sličnog napada, kao i da je tom prilikom takođe korišćen ransomware koji je zarazio nekoliko redakcijskih računara i kriptovao određene podatke. No, to se u našem slučaju pokazalo da je bekap odlično organizovan, budući da je rađen na više nivoa i da je redovan bekap rađen u više instanci tokom dužeg vremenskog perioda, pa smo bili u prilici da vratimo sve podatke u roku od manje od 24 časa i nastavimo sa radom bez ikakvih trzavica i problema.

Naše iskustvo je opisano u autorskom tekstu glavnog i odgovornog urednika, Dejana Ristanovića. Tu možete pronaći sve o ovoj vrsti virusa, kao i detaljno iskustvo tom prilikom. Kompletan tekst možete pročitati klikom na gornji link. Na jedan, zašto ne reći, pomalo perverzan način se zahvaljujemo napadačima koji su nas osvestili po pitanju sajberbezbednosti, kao i stimulisali da se toj temi daleko više posvetimo i probudili dodatno interesovanje naših partnera za ovu važnu temu.

Facebook komentari: