SAD i Kina postigle značajan dogovor o reviziji podataka

Peking i Vašington su preduzeli veliki korak ka okončanju spora koji je pretio da kineske kompanije izbaci sa američkih berzi. Države su potpisale pakt kojim će se američkim regulatorima omogućiti provera računovodstvenih firmi u Kini i Hong Kongu.

PCPress.rs Image

Peking je brinuo za nacionalnu bezbednost

Američki regulatori više od jedne decenije zahtevaju pristup revizorskim dokumentima kineskih kompanija koje se nalaze na američkoj berzi. Međutim, Peking nije bio voljan da dozvoli inostranim regulatorima da pregledaju njegove računovodstvene firme. 

Sporazum označava delimično osveženje u američko-kineskim odnosima usred tenzija oko Tajvana. Sporazum dolazi kao olakšanje za stotine kineskih kompanija i investitora. Takođe, sporazum će pružiti Kini šansu da zadrži pristup najdubljim svetskim tržištima kapitala. Naravno, samo ako sporazum bude funkcionisao u praksi.

Ako ne bude funkcionisao, oko 200 kineskih kompanija moglo bi da bude zabranjeno na američkim berzama, rekao je predsednik američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) Gary Gensler. Komisija je ranije već identifikovala kompanje Alibaba Group, JD.Com i NIO INC kao ugrožene.

Objavljujući sporazum, američki zvaničnici su istakli oprez. Oni su upozorili da je to samo prvi korak i da će njihov stav o poštovanju sporazuma Kine biti određen time da li će moći da sprovedu svoje inspekcije neometano, prema dogovoru.

Pročitajte i:  SAD i Kina se sastaju u Ženevi kako bi razgovarali o AI

Kina mora da poštuje sporazum

„Ovaj sporazum će imati smisla samo ako PCAOB (odbor za nadzor računovodstva javnih preduzeća) zaista može da izvrši inspekciju i istragu u potpunosti revizorskih firmi u Kini, rekao je Gensler. Ipak, PCAOB, koji nadgleda revizije kompanija u SAD, navodi je da je to najdetaljniji sporazum koji je regulator ikada postigao sa Kinom.

Kineska regulatorna komisija za hartije od vrednosti (CSRC) saopštila je da je sporazum važan korak ka rešavanju pitanja revizije. Sporazum je od koristi za investitore, kompanije i obe zemlje, navela je komisija.

Čini se da ugovor daje odboru ono što je dugo tražio. Pun pristup kineskim radnim dokumentima, pravo da uzme svedočenje od zaposlenih u Kini i isključivo diskreciono pravo da odabere koje će kompanije pregledati.

Američki zvaničnici navode da su obavestili odabrane kompanije. Onu očekuju da će do sredine septembra posetiti Hong Kong, gde će se obaviti inspekcije.

PCPress.rs Image

Regulatorne potrebe

Dugotrajni spor je dostigao vrhunac 2020. godine kada su SAD usvojile Zakon o odgovornosti stranih kompanija. Taj zakon je primorao SEC da preuzme oštrije mere prema kineskim kompanijama. SEC je finalizirao pravila za primenu zakona u decembru i počeo da odbrojava vreme potencijalnim kineskim kompanijama sa liste.

Pročitajte i:  Kina naređuje državnim mobilnim operaterima da zamene strane čipove

„Moramo da držimo Kinu u skladu sa istim standardima kao i svaku drugu kompaniju i svaku drugu zemlju koja se kotira na američkim berzama“, rekao je američki senator John Kennedy.

Američka pravila predviđaju da, ako se utvrdi da Kina ne poštuje sporazum, njenim kompanijama moglo biti zabranjeno da učestvuju na razmeni u SAD do početka 2024. godine. Međutim, taj rok mogao biti pomeren. Gensler je rekao da će se kineske kompanije suočiti sa uklanjanjem sa liste ako se inspekcije budu ometale.

Očekuje se da PCAOB i SEC donesu odluku o usklađenosti Kine do kraja godine, rekli su zvaničnici.

„Ovo se smatra pozitivnim prvim korakom. Međutim, stvari još nisu u potpunosti završene“, rekao je Samuel Siew, stručnjak za tržište u kompaniji CGS-CIMB.

Sporazum je važan za globalnu ekonomiju

Akcije glavnih kineskih kompanija koje se kotiraju u SAD-u su porasle. Akcije kompanije Alibaba Group povećale su se za 2,6 odsto, Pinduoduo-a za skoro 6 odsto i Baidu-a za 3,3 odsto. Trenutno, američki emitenti sa sedištem u Kini imaju kombinovanu tržišnu kapitalizaciju između 1 do 2 biliona dolara, saopštio je SEC.

Pročitajte i:  Orano razmatra novo postrojenje za obogaćivanje uranijuma

„Ovaj sporazum je važan razvoj za globalnu ekonomiju i naša tržišta kapitala u SAD. Tržišta ostaju istaknuta uglavnom zbog svoje sposobnosti da uravnoteže zaštitu investitora i pristup vodećim svetskim kompanijama“, rekla je Lynn Martin, predsednica Njujorške berze.

Zvaničnici PCAOB-a, navode da će inspekcije biti sprovedene u Hong Kongu zbog strogih ograničenja vezanih za COVID u Kini. Prema ranijim izveštajima, Peking je obavestio određene kineske firme koje se nalaze na američkoj listi i njihove revizore da pripreme prenos revizorske dokumentacije i osoblja u Hong Kong.

Kai Zhan, viši savetnik u kineskoj advokatskoj firmi Yuanda, rekao je da sporazum pokazuje da “obe strane imaju snažnu volju da reše” spor, iako još uvek postoje izazovi.

„Saradnja nije u potpunosti prekinuta uprkos kinesko-američkom rivalstvu“, rekao je Zhan. „U samoj implementaciji, obe strane bi se lako mogle sukobiti oko nekih tehničkih detalja, tako da ostaje neizvesnost.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,