SAD naložile povlačenje Sony Vaio računara

sony-vaio-vgn-cr-36-3 Vlasti SAD-a su naložile kompaniji Sony da povuče sve Vaio računare iz prodaje, zbog pristignih prijava problema sa pregrevanjem.

Sony je izjavio da problem utiče na više od pola miliona F i C serija notebook računara prodatih od početka 2010.

Američka komisija za bezbednodnost proizvoda navodi da “se računari pregrevaju i time stvaraju opasnost od požara”. Sony-jev odgovor na ovu kritiku bio je da je to problem koji se može rešiti instalacijom odgovarajućeg softvera.

Iako ne postoji ni jedan prijavljeni požar, Sony priznaje da je primio određeni broj primedbi na pregrevanje računara koje je čak uzrokovalo derformisanje tastature i omota.

Čak 260.000 laptop računara u SAD, 103.000 u Evropi i 172.000 u Aziji je potrebno popraviti.

Ipak, u Sony-ju tvrde da je povlačanje svih računara nepotrebno, zato što je problem moguće rešiti online.

S druge strane, urednik PC Pro magazina, Tim Danton, izjavio je za BBC da povlačenje hardvera iz prodaje nije nikakvo iznenađene i da je neobično što u ovoj godini toga nije bilo više. Prema njegovim rečima, laptop računari su posebno podložni pregrevanju. Toliko hardvera u tako malom prostoru mora izazvati rast temperature.

Pročitajte i:  Održan Canon Inspiration Days

Kompanija koja ima najviše razloga za brigu, jeste nVidia. Iako nije sigurno da je problem u chipset-u, HP je pre dve godine morao da povuče nekoliko desetina hiljada Pavilion računara zbog pregrevanja izazvanog upravo nVidia komponentama.

Inače, ovo ne bi bilo prvo povlačenje Vaio računara. Čak 400.000 ih je povučeno 2008.

"Još uvek ne znamo koliko ljudi ima problem sa pregrevanjem Vaio računara, tako da ne znamo kakvu reakciju Sony može očekivati." kaže Tim Danton. "Jedini rizik za Sony jeste mogućnost ugrožene reputacije, ali kao i sve ostalo, i to će se vremenom zaboraviti.”

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,