Android s đumbirom u jesen

PCPress.rs ImageIako nije prošlo puno od objavljivanja Androida 2.1 (kodno ime Froyo), već se priča o sledećoj veliko verziji. Android 3.0 nosi kodno ime Gingerbread, a obuhvata postavljanje donje hardverske granice, novi podrazumevani korisnički interfejs i podelu na dve grane sistema.

Naime, Android 2.1 i 2.2 će nastaviti da budu prisutpni radi implementacije na slabijm hardveru, dok će 3.0 zahtevati procesor na barem 1 GHz i minimalno 512 RAM-a, kao i ekran dijagonale ne manje od 3,5 inča. Nova verzija će doneti podršku za ekrane rezolucije 1280×760 (tik iznad 720p HD rezolucije) tako da se očekuju bolji tablet računari s Android OS-om.

Priča se i tome da će novi korisnički interfejs označiti i kraj posebnih grafičkih okruženja koja su pripremale druge kompanije (HTC, Motorola, Sony Ericsson…). Teško je očekivati da kompanije koje su puno uložile u unificiranje korisničkog okruženja (pogledajte HTC Sense UI) odustanu od takve pakse, tako da treba sačekati jesen radi potvrde ovog poteza.

Očekuje se da Android 3.0 stigne srednom oktobra, te da najpre bude omogućeno instaliranje na Nexus One telefone dok se ne pojave sveži modeli s novim sistemom. Naravno, kada stigne konačna verzija stići će i niz nezvaničnih verzija, među kojima je posebno popularna CyanogenMod.

Pročitajte i:  Google Search se bori protiv sadržaja niskog kvaliteta

Izvor: GSM Arena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,