SAD poziva Google da ograniči rezultate pretrage za “lažne” klinike za abortuse

Grupa američkih zakonodavaca potpisala je pismo Google-u u kojem poziva kompaniju da preispita svoj tretman rezultata pretrage koji usmeravaju korisnike u krizne centre protiv abortusa, a ne u legitimne klinike. Senator Mark Warner i predstavnica Elissa Slotkin predvode inicijativu, dok je nekoliko drugih demokratskih poslanika potpisalo pismo podrške.

SAD poziva Google da ograniči rezultate pretrage za “lažne” klinike za abortuse

SAD optužuje Google da navodi korisnike u “lažne” klinike

U pismu se citira istraživanje koje je objavio Centar za suzbijanje digitalne mržnje, a koje se fokusira na rezultate Google pretrage u 13 država u kojima će abortus postati ilegalan. Istraživanja pokazuju da 11% slučajeva kada korisnik kuca „klinika za abortus u mojoj blizini“ i „pilula za abortus“, Google navodi korisnike u “lažne” klinike koje pokušavaju da odvrate žene od abortusa. Problem je još izraženiji na Google mapama, jer je istraživanje otkrilo da je 37% pretraga mapa u vezi sa abortusom dovelo do lažnih klinika.

U svom pismu Google-u, zakonodavci pitaju kompaniju da li će ograničiti ili označiti ove vrste rezultata u budućnosti. Oni smatraju da je usmeravanje žena ka lažnim klinikama koje prodaju dezinformacije i ne pružaju sveobuhvatne zdravstvene usluge opasno po zdravlje žena. Izgleda da su oglasi na Google-u takođe pogođeni ovim problemom, gde skoro 28% oglasa koji se pojavljuju na vrhu stranica sa rezultatima pretrage za upite u vezi sa abortusom odnosilo se na klinike protiv abortusa. Google je 2019. počeo da zahteva od kompanija koje prikazuju oglase za abortuse da potvrde da li pružaju abortuse ili ne. Za kompanije koje zapravo ne sprovode proceduru, Google stavlja odricanje odgovornosti „Ne pruža abortuse“ ispod oglasa.

Pročitajte i:  Circle to Search - uskoro i prevod jezika

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,