Data centri 2024

SAD se priključuju cybersecurity partnerstvu između država i velikih tehnoloških kompanija

Biden-ova administracija želi da ojača saradnju SAD-a u oblasti cybersecurity-ja, a to uključuje i formiranje ključnih partnerstava. Bela kuća će podržati Pariski poziv za Poverenje i bezbednost u cyber prostoru.

SAD se priključuju cybersecurity partnerstvu između država i velikih tehnoloških kompanija

Biden-ov potez u oštroj suprotnosti sa stavom bivšeg predsednika SAD-a

Dobrovoljni sporazum će omogućiti da SAD sarađuju sa drugim zemljama i stotinama kompanija na negovanju otvorenog interneta i težnji ka boljoj internet bezbednosti kroz zajedničke ciljeve i zakone. State Department osniva Biro za cyber prostor i digitalnu politiku koji će se baviti cybersecurity-jem i drugim tehnološkim pitanjima. Ovaj potez je u oštroj suprotnosti sa stavom Trump-ove administracije.

SAD su odbile da potpišu Pariski poziv 2018. godine, pridruživši se zemljama poput Kine, Irana i Rusije. Trump je u jednom trenutku netačno tvrdio da je Rusija zaustavila cyber napade na SAD. Odluka neće nužno transformisati bezbednost, jer Pariski poziv nikoga pravno ne obavezuje da poštuje vrednosti sporazuma. To, međutim, ukazuje na nameru da SAD žele da pokažu da će pomoći međunarodnim inicijativama za cybersecurity.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: