Računari i Galaksija

Saga: ICT kao oslonac Univerzijade

belvilleVelika sportska takmičenja zahtevaju da sve besprekorno funkcioniše. Univerzijada je najveći sportski događaj 2009. godine u svetu i najmasovnija manifestacija ikad održana u Srbiji – okuplja sportiste iz 143 zemlje koji će se takmičiti u 15 sportova i 208 disciplina.

Među ključne elemente telekomunikacione infrastrukture za potrebe Univerzijade i Telekoma Srbija spada korporativna mreža u Univerzitetskom selu u bloku 67, koja obuhvata mrežnu infrastrukturu u upravnoj i internacionalnoj zgradi sa preko 1.500 portova preko kojih su ostvareni korporativni servisi (akreditacija, internet centri i kontakt centri), IP Centrex (platforma za IP telefoniju koja omogućava provajderima da iznajmljuju dodatne usluge), kontakt centar i ostali posebni servisi za potrebe sportske manifestacije.

Takođe, stambeni i poslovni korisnici u objektima u Univerzitetskom selu su pokriveni sa triple-play uslugama – IPTV, VoIP i internet velike brzine. Belville ima 1.858 stanova i 330 lokala (banke, kancelarije, pošta…), i svi oni su deo mreže koja je realizovana po principu FTTB (Fiber To The Building), odnosno svaki stan i lokal je povezan Ethernet portom koji usluge prenosi brzinama do 100 Mbps. Ovo je prva mreža ovakve vrste realizovana u Srbiji.

Pročitajte i:  BeotelNet: Pouzdana adresa za hosting

Za potrebe održavanja sportskih takmičenja na više od 30 sportskih objekata u Beogradu i Srbiji realizovana je telekomunikaciona mreža koja omogućava pristup internetu, korporativnom VoIP‐u, kao i kritičnim sistemima same Univerzijade – podsistemima za merenje vremena i rezultata takmičenja, akreditacije kao i podsistem za televizijske prenose. Svi objekti su pokriveni i bežičnim pristupom internetu. Infrastruktura izgrađena uoči Univerzijade 2009 imaće svoju primenu i po završetku ovog događaja i funkcionisaće kao integralni deo postojeće telekomunikacione mreže.

Celokupni sistem je trebalo da se isplanira, projektuje i završi u neuobičajeno kratkom roku od tri meseca. Izvođač ovog projekta je bilo preduzeće Saga, koje je angažovalo dvadeset svojih stručnjaka da bi se posao završio uspešno i u roku. U svakom objektu koji je pokriven mrežom – ukupno više od 30 sportskih objekata, izvršena je instalacija svičeva, bakarnih i optičkih kablova. Omogućavanje triple-play servisa je podrazumevalo povezivanje i konfigurisanje svičeva u svim objektima i postavljanje rutera. Povezano je preko 3.500 portova u Univerzitetskom selu i pratećim kompleksima.

Za tri nedelje, koliko traje Univerzijada, preko 10.000 ljudi će koristiti ovu ICT infrastrukturu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,