Saglasnost u prvom naslednom redu | BIZIT seminar

Već dugo, a i puno puta, sam pisao da deca osnivača koja zajedno rade ili se isto od njih očekuje ne biraju partnera u porodičnoj kompaniji. Svako od njih dobija partnera kojeg nije birao već mu je nametnut srodstvom. Razgovarao sam sa stotinama njih, ali još nisam čuo ni za jedan slučaj da su se u detinjstvu igrali igre „kako ćemo mi naslediti tatu/mamu“.

PCPress.rs Image

Analize 71 izveštaja sa dijagnoza (procesu baziranom na konceptu 4 pripreme kojem prisustvuju članovi porodice tj. porodične kompanije) koje sam uradio u Srbiji, BIH i Hrvatskoj potvrđuje ozbiljnost ove teme i potrebu za pravovremenim radom i pripremom svih zainteresovanih strana. Naime, kao što se vidi sa slike samo 7 % porodičnih kompanija je na postavljenja pitanja o očekivanjima „naslednika“ od porodičnog preduzeća, privilegijama, stavovima prema radu i obavezama, radnoj etici, usaglašenosti oko vizija razvoja, sadašnjim i budućim pozicijama pronašlo i definisalo odgovore i rešenje. Raduje što u preko 50% slučajeva je reč bilo o problemima koji su uobičajeni za stadijum u procesu tranzicije i ne narušavaju uzajamno poštovanje i poverenje, ali zabrinjava da u skoro 40% postoje izražena neslaganja među pripadnicima prvog naslednog reda.

PCPress.rs Image

Autor: Boris Vukić, regionalni direktor Centra za razvoj porodičnih kompanija

Samo uživo, bez kamera!

Ove i mnoge druge teme biće obuhvaćene 13. aprila u Hotelu M, u Beogradu, na četvrtom BIZIT seminaru za osnivače privatnih kompanija, članove njihovih porodica i menadžere zaposlene na ključnim pozicijama. Tema seminara je prenos poslovanja, vlasništva i upravljanja sa osnivača na drugu generaciju vlasnika ili profesionalne menadžere. Pod sloganom „Urediti, naslediti, unaprediti“ o ovoj temi će govoriti eksperti kompanije Adižes SEE na čelu sa Borisom Vukićem kao i ljudi sa ličnim iskustvom u biznis transferu.

Kako bismo obezbedili uslove za iskrenu i otvorenu diskusiju program ovog seminara neće biti snimljen niti prikazan na online kanalima – jedini način da čujete naše priče je prisustvo uživo.

Još jako malo vremena je ostalo da se prijavite i rezervišete svoje mesto na BIZIT seminaru koji će se ove godine održati samo uživo, bez prisustva kamera, kako bismo obezbedili uslove za iskrenu i otvorenu diskusiju. Link za prijavu potražite ovde i vidimo se 13. aprila!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,