BIZIT plus

Sajber kriminalci koriste AI za teže otkrivanje malware-a

Izveštaj koji je objavio Acronis, ukazuje da su sajber kriminalci počeli da koriste AI-generisan malware kako bi izbegli detekciju putem tradicionalnih antivirusnih modela. U istom izveštaju navodi se da su email i ransomware napadi „eksplodirali“ u poslednjih godinu dana. Istraživanje je zasnovano na podacima preuzetim sa računara koje je Acronis pratio u cilju analize kako određeni hakerski napadi postaju inteligentniji, sofisticiraniji i teži za detektovanje.

PCPress.rs Image

Prema tim podacima, phishing je i dalje primarni metod pomoću kojeg hakeri dolaze u posed pristupnih kredencijala. U prvoj polovini 2023. godine, broj email zasnovanih phishing napada porastao je za 464 procenta u odnosu na 2022. godinu i činio je čak 73 procenta svih napada. U istom vremenskom okviru je prosečan broj pokušaja phishing napada po organizaciji porastao za 24 procenta. Tokom ove godine, Acronis je detektovao povećanje od 15 procenata u broju fajlova i URL-ova, po skeniranom email-u. Sajber kriminalci su takođe počeli da koriste veštačku inteligenciju zasnovanu na Large Language Model-ima (LLM), upotrebljavajući platforme za kreiranje, automatizaciju, skaliranje i poboljšanje novih napada kroz aktivno učenje.

Pročitajte i:  Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi

Kompanija je pomenula i da je tokom prvog kvartala 2023. godine javno objavljen 809 ransomware napad, pri čemu je pik bio u martu, sa 270 objavljenih slučajeva. U toku istog perioda, 30.3 procenta primljenih email-ova bilo je spam, a 1.3 procenta je sadržavalo malware ili phishing linkove.

Izvor: Betanews

Facebook komentari: