Računari i Galaksija

Velika Britanija proširuje istragu o kupovini kompanije Figma

Adobe ima pet dana da smiri državne regulatore.

PCPress.rs Image

Zabrinutost zbog „značajnog smanjenja konkurencije“

Britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) planira da izvrši detaljnu istragu o kupovini kompanije Figma od strane Adobe-a. CMA navodi zabrinutost zbog „značajnog smanjenja konkurencije“. CMA planira da pređe na istragu „druge faze“. Međutim, kompanijama je omogućeno pet radnih dana da „ponude pravno obavezujuće predloge“ za rešavanje problema. Ako njihov odgovor ne zadovolji CMA, istraga će početi. Adobe je prošle godine najavio svoje planove da kupi kompaniju Figma za 20 milijardi dolara.

„CMA je otkrila da je Figma uspostavila značajan udeo na tržištu softvera za dizajn interfejsa i da Adobe kontinuirano ulaže u ovaj segment i da se takmiči u njemu“, navodi britanska agencija. „CMA je otkrila da je konkurencija između Figme i Adobe-a podstakla ulaganja u ažuriranje i razvoj softvera za dizajn interfejsa a ovo važno rivalstvo moglo bi biti izgubljeno ako se dogovor nastavi. CMA opisuje Figmu kao „nastajuću konkurentsku pretnju“ proizvođaču Photoshopa, izražavajući zabrinutost zbog smanjene inovacije koja bi mogla da dođe od toga što je Adobe preuzeo konkurenta koji je bio početnik.

Pročitajte i:  Banka Engleske: AI neće dovesti do gubitka posla

Agencija navodi da bi akvizicija mogla dovesti do većih troškova i manjeg broja manje inovativnih proizvoda

Figma ima sedište u San Francisku i osnovana je 2012. godine. Ako se kupovina realizuje, to bila bi najveća akvizicija ikada za Adobe. U 11 godina postojanja na tržištu, Figma se afirmirala i pozicionirala kao popularan alat za dizajn, zasnovan na vektorima. Softver zasnovan na oblaku specijalizovan je za daljinsku saradnju i direktan je konkurent Adobe XD i Illustrator proizvodima. U vreme akvizicije, Adobe je naveo da želi da unese funkcije iz svog Creative Cloud paketa u softver za saradnju, istovremeno dodajući više Figminih funkcija u svoje osnovne proizvode. Kompanija je dodala da je “duboko posvećena” održavanju Figme nezavisnom kompanijom. Adobe insistira da bar za sada “ne postoji plan” za promenu cena uključujući i besplatni nivo Figme.

„Zabrinuti smo da bi ovaj dogovor mogao da uguši inovacije i da dovede do većih troškova za kompanije koje se oslanjaju na Figma i Adobe digitalne alate. Kompanije prestaju da se takmiče u pružanju novih i boljih proizvoda kupcima“, navela je Sorcha O’Carroll, iz CMA. „Ukoliko Adobe ne može da ponudi održiva rešenja za naše probleme u narednim danima, preći ćemo na detaljniju istragu.

Pročitajte i:  EU i Velika Britanija produžuju pravila o trgovini za proizvođače EV

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,