Sajber napad na izraelsku vladu

Pretpostavlja se da bi ovo mogao biti najveći digitalni sajber napad na Izrael do sada.

PCPress.rs Image

Pogođene su stranice izraelske vlade

Izrael se oporavlja od sajber napada velikih razmera. Prema izveštajima Haaretz-a, napadači su u ponedeljak oborili nekoliko veb sajtova izraelske vlade, uključujući i one za ministarstva zdravlja, unutrašnjih poslova, pravde i socijalne pomoći. Pogođen je i sajt kabineta premijera. Sve veb stranice su ponovo aktivne, navodi se u saopštenju Nacionalne sajber direkcije zemlje.

Vlada nije zvanično identifikovala počinioca, ali je rekla da su veb stranicee bile žrtve napada uskraćivanja usluge koji ih je preplavio saobraćajem. Izvori Haaretz-a, su tvrdili da je sajber napad ciljao sajtove sa domenom gov.il i sumnjaju da je odgovoran ili državni akter ili „velika organizacija“.

Prema izveštaju nemačkog DW hakerska grupa povezana sa Iranom navodno je preuzela zasluge. Pretpostavlja se da je to možda bila odmazda za navodnu izraelsku operaciju protiv iranskog nuklearnog postrojenja. Međutim, ništa za sad nije potvrđeno.

Još nije jasno da li je ovo najveći sajber napad na Izrael do sada ili ne, rekao je izvor za Haaretz. Međutim, zvaničnici NCF-a i odbrane su navodno bili dovoljno zabrinuti da proglase vanredno stanje i pregledaju moguću štetu, uključujući sve što bi moglo ugroziti druge ključne veb stranice i kritičnu infrastrukturu.

Pročitajte i:  Sajber napadi pogađaju američke vodovodne sisteme

Za razliku od napada koji su ometali veb stranice ukrajinske vlade uoči ruske invazije, malo je verovatno da će napadi uskraćivanja usluge naneti veliku štetu. Napadači su otežali pristup veb stranicama, ali nema dokaza da su krivci oštetili sajtove ili kompromitovali podatke.

Ipak, sajber napad bi mogao da pogorša ionako napetu situaciju. Sajber napad dolazi samo dan nakon što je Iran ispalio projektile na irački grad Erbil za očigledno upozorenje SAD i njihovim saveznicima. Izrael je već bio na oprezu, a poznato je da zemlja na sajber napade odgovara fizičkom silom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,