BIZIT 2022

Sajtovi koji su zabranjeni u Kini

PCPress.rs Image Ovo je lista sajtova koji su trajno ili privremeno zabranjeni u Narodnoj Republici Kini. Neki su blokirani zbog domaćih sajtova slične tematike, ali je većina zabranjena zbog neslaganja sa ideologijom ove zemlje.

1. YouTube : Kineska Vlada je prvi put zabranila popularni JuTjub pre nekoliko godina. Od tada je više puta bio blokiran i odblokiran. Zabrana je uvedena uglavnom zbog eskalrajućih problema na Tibetu, kao i snimaka protesta na ovom sajtu.

2. Twitter: Tviter je izvor informacija koje su bukvalno stare nekoliko sekundi. Iz ugla kineske Vlade, ovo su informacije čiji je protok teško kontrolisati i cenzurisati, pa je upravo zato Tviter blokiran.

3. Amnesty International:  Kao i JuTjub, i Amnesti je zabranjen zbog Tibeta već dugi niz godina. Na ovom sajtu veliki broj nevladinih organizacija za ljudska prava osuđuje kinesku politiku i stav kineske Vlade prema tibetanskom pitanju.

4. Facebook: Fejsbuk je u Kini zabranjen od jula 2009. Naravno, zbog toga što kroz komentare korisnika može negativno biti prikazana kineska Vlada. Ali, dozvoljeni su kineski FB klonovi Renren i Xiaonei.

Pročitajte i:  Kina priprema pravila za autonomna vozila

5. Wired : Ovaj Internet magazin je čsto pisao o cenzuri Interneta u Kini, pa je i sam postao cenzurisan. Tek da se zna…

6. Tumblr: Tumblr je veoma sličan Tviteru, pa je iz istih razloga i zabranjen od maja 2010.

7. Technorati: Ovaj sajt je zabranjen od avgusta 2006. Tehnorati se izjašnjava kao “pretraživač blogova”, tako da su mnogobrojne opcije pretraživanja, linkovi, informacije i blogovi bili suviše veliki rizik za kineske čelnike.

8. Metacafe: Još jedan “video sharing” sajt koji nije zadovoljio stroge uslove za web prisustvo u Kini. Greh Metakafea je u tome što dozvoljava običnim Kinezima da gledaju događaje sa Tibeta ali i proteste zbog Tibeta širom sveta.

Ova lista nije konačna i često se menja. Recimo, Google i Yahoo su do skora bili zabranjeni ali u ovom trenutku su odblokirani. Nadamo se samo da zbog ovog članka Kinezi neće blokirati www.pcpress.info 🙂

Izvor: Whatpoll, Wikipedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,