Samo 35% kompanija automatski apdejtuje softver

Samo 35 odsto kompanija automatski instalira nove verzije aplikacija, pokazalo je istraživanje kompanije B2B International sprovedeno tokom novembra 2012. godine.

Photo: racheocity/Flickr
Photo: racheocity/Flickr

Tokom novembra 2012. godine, kompanija B2B International je u ime kompanije Kaspersky Lab intervjuisala preko 5,000 visoko rangiranih IT menadzera koji rade za različite kompanije širom sveta. Između ostalih, postavljana su pitanja o korišćenju bilo koje tehnologije koja automatski instalira nove verzije na korporativnim radnim stanicama.

Zaključci su da čak i među onim kompanijama koje imaju uspostavljenu strukturu upravljanja sistemom, samo 35 odsto njih koristi ovu tehnologiju.

Cyber kriminalci upravo često koriste neotklonjene slabosti tog zastarelog softvera kako bi probili u IT infrastruktruru kompanije. Dobar način da se spreče pretnje je da se eliminišu slabosti, što je brže moguće, instalirajući softverske pečeve koje donose najažurnije verzije programa, navodi se u saopštenju kompanije Kasperky objavljenom ovim povodom.

Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, Java je najpopularniji program među cyberkriminalcima: 50 odsto svih exploit napada u 2012. godini koristili su ovu platformu. Adobe Acrobat Reader je drugi najpopularniji program, čija je zastupljenost 28 odsto. Ovo su standardni delovi softvera instalirani na velikom broju korporativnih radnih stanica – a to znači da se ne radi samo o par mašina, već se radi o većini kompjutera na bilo kojoj mreži koja je izložena riziku.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Skoro polovina lozinki može da se razbije za manje od 60 sekundi
SBB

Tagovi: